Mogelijk enorme storm op bruine dwerg

Nieuwe beelden van de telescoop in Chili wijzen erop dat op de bruine dwerg 2MASS 2139 zeer grote stormen woeden.

De bruine dwerg bevindt zich op zo’n 47 lichtjaar van de aarde. Met behulp van een infraroodcamera zoomden onderzoekers op de ster in. Ze ontdekten dat de helderheid van de bruine dwerg in acht uur tijd met wel dertig procent veranderde.

Radicaal
En dat zijn radicale veranderingen. De onderzoekers vermoeden dat de variaties worden veroorzaakt doordat de ster om zijn as draait en dus elke keer een ander stukje atmosfeer te zien is. Overigens zit er ook weer variatie in de variaties zelf. Dat wijst erop dat de atmosfeer heel grillig is en een heel actief weersysteem heeft.

WIST U DAT…

…het ook op Saturnus flink kan stormen?

Uniek
Als de onderzoekers het bij het juiste eind hebben en er inderdaad zulke enorme stormen op 2MASS2139 woeden dan is dat bijzonder. Stormen van deze omvang zijn uniek. Om het even in het juiste perspectief te plaatsen: de storm op 2MASS 2139 is nog groter dan de Grote Rode Vlek op Jupiter: een storm die al 300 jaar woedt en twee tot drie keer groter is dan de aarde.

Of het echt om zo’n enorme storm gaat, moet uit nader onderzoek blijken. Alle bevindingen van de onderzoekers zijn terug te vinden in het blad The Astrophysical Journal.

Bronmateriaal

"Massive Storm on Alien World" - Sciencemag.org
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Jon Lomberg (via University of Toronto).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd