Mogelijk enorme scheepswerf bij Rome ontdekt

Wetenschappers hebben nabij Rome mogelijk één van de grootste scheepswerven van het oude Romeinse rijk teruggevonden.

De onderzoekers deden hun vondst bij Portus: de oude haven van Rome. “Eerst dachten we dat dit grote, rechthoekige gebouw gebruikt werd als pakhuis,” legt onderzoeker Simon Keay uit. “Maar onze laatste opgravingen hebben bewijs opgeleverd dat het gebouw eerder mogelijk voor andere zaken werd gebruikt: het bouwen en onderhouden van schepen.”

WIST U DAT…

…onlangs in Oostenrijk de resten van een prachtige gladiatorenschool werden ontdekt?

Belangrijk
Als dat klopt, is het een belangrijke vondst. Er zijn nog maar weinig scheepswerven uit de tijd van het Romeinse Rijk teruggevonden. En gezien de grootte van dit exemplaar zou het wel eens de grootste uit die tijd kunnen zijn.

Groot
Het enorme gebouw kwam waarschijnlijk ergens rond het jaar 200 tot stand. Het was 145 meter lang en zo’n 60 meter breed. Het dak moet op sommige plaatsen wel vijftien meter hoog zijn geweest. Daarmee was het gebouw groot genoeg om er schepen te bouwen en op te knappen.

Of het ook echt om een scheepswerf gaat, zal pas duidelijk worden als er ook echt restanten van schepen worden teruggevonden. Het onderzoek naar de haven en de gebouwen er omheen wordt dan ook voortgezet. Wetenschappers kunnen zo veel meer te weten komen over de handel.

Een reconstructie laat zien hoe het gebouw er ongeveer uit heeft gezien. Afbeelding: The Portus Project (via Flickr.com).

Bronmateriaal

"Archaeologists uncover evidence of large ancient shipyard near Rome" - Eurekalert.org
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door The Portus Project (via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd