Mogelijk een nieuwe vulkaan ontdekt op maan Io

De vulkaan zou zich nabij de zuidpool van Jupiters maan bevinden.

Dat laat NASA weten. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie baseert zich op gegevens van ruimtesonde Juno. De sonde verzamelde de data op 16 december 2017 toen deze slechts 470.000 kilometer van de maan verwijderd was.

Hotspot
In de data dook een ‘hotspot’ op die ongeveer 300 kilometer van de dichtstbijzijnde, eerder ontdekte hotspot bevond. “We kunnen nog niet uitsluiten dat het gaat om een verplaatste of veranderde eerder ontdekte hotspot, maar het is moeilijk voor te stellen hoe een hotspot zo’n grote afstand af kan leggen en nog steeds als hetzelfde object kan worden gezien,” aldus onderzoeker Alessandro Mura.

Op basis van door Juno verzamelde infrarood-gegevens hebben onderzoekers deze afbeelding kunnen maken. Hoe lichter het oppervlak is, hoe hoger de temperatuur ligt. De nieuwe hotspot is omcirkeld. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / SwRI / ASI / INAF / JIRAM.

150 vulkanen
De ontdekking van een nieuwe vulkaan op Io past overigens keurig in het plaatje dat onderzoekers de laatste jaren van deze maan hebben gekregen. In het verleden zijn al zo’n 150 vulkanen op de maan ontdekt en onderzoekers schatten dat er nog zo’n 250 op ontdekking wachten.

Of de waargenomen hotspot nabij de zuidpool van de maan er daar eentje van is? Dat zal tijdens vervolgonderzoek duidelijk moeten worden. Onderzoekers zullen de data die op 16 december 2017 verzameld is, nog verder analyseren. Daarnaast is het de bedoeling dat de sonde tijdens toekomstige scheervluchten – waarbij deze nog dichter bij Io in de buurt komt – nieuwe data verzamelt over wat er allemaal op het oppervlak van Io te vinden is.

Bronmateriaal

"" -

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA / JPL-Caltech / SwRI / ASI / INAF / JIRAM

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd