Mogelijk drie nieuwe dwergplaneten ontdekt

  Wetenschappers hebben in de buurt van Pluto drie kleine objecten waargenomen. Mogelijk zijn het dwergplaneten.

  De onderzoekers stuitten op de objecten toen ze bezig waren met onderzoek in de Kuipergordel. De grootte van de drie hemellichamen wijst erop dat het wel eens dwergplaneten kunnen zijn.

  Zwaartekracht
  De drie objecten zijn meer dan 400 kilometer breed. De hemellichamen hebben daarmee waarschijnlijk genoeg massa om zichzelf door de eigen zwaartekracht een bolvorm te geven. En dat is voldoende om als dwergplaneet de boeken in te gaan.

  WIST U DAT…

  Koningen
  Op dit moment zijn er vijf dwergplaneten bekend: Eris, Haumea, Ceres, Pluto en Makemake. Maar wetenschappers gaan ervan uit dat er honderden of zelfs duizenden meer zijn. Met het onderzoek in de Kuipergordel kan in ieder geval worden uitgesloten dat zich in dit gebied dwergplaneten bevinden die groter zijn dan Pluto. “Dus Pluto en Eris zijn eigenlijk de koningen van de Kuipergordel,” concludeert onderzoeker Scott Sheppard.

  Naast de drie mogelijke dwergplaneten troffen de onderzoekers ook elf andere nieuwe objecten aan. “Deze waren veel kleiner en zijn mogelijk gewoon stukken ijs of gesteente.”

  Bronmateriaal

  "3 Small, Icy Worlds Discovered in Pluto's Territory" - Livescience.com
  Bovenstaande afbeelding is gemaakt door NASA / West (via Wikimedia Commons).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd