Verkiezingen in de VS: moge de langste kandidaat winnen

Amerikaanse presidenten zijn over het algemeen langer dan de gemiddelde inwoner van dat land. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben nu ontdekt dat de presidentiële lengte wel degelijk invloed kan hebben op de verkiezingsuitslag.

De onderzoekers keken naar alle Amerikaanse verkiezingsuitslagen tot nu toe waarin de twee belangrijkste kandidaten meededen (Democraten en Republikeinen). Daaruit concludeerden ze dat de gekozen presidenten over het algemeen langer waren dan de verliezers.

Incomplete studies
“Er is al veel geschreven over de lengte van presidenten en dat dat van invloed zou zijn op de uitslag,” vertelt Gert Stulp van de RUG aan Scientias.nl. “Maar die data waren altijd incompleet, en keken niet naar alle verkiezingen. Wij hebben voor dit onderzoek gekeken naar alle verkiezingen die er in de VS zijn gehouden.”

“Vooral het verschil in lengte tussen presidenten blijkt van belang te zijn,” vertelt Stulp. “Hoe groter het lengteverschil was, hoe groter de kans op winst was.”

Wist u dat…

…lengte ook bij gorilla’s belangrijk is?

Experts
De onderzoekers keken naar de uitslagen van de verkiezingen, maar ook naar hoe de presidentskandidaten werden beoordeeld door experts. “We zagen dat de experts de langere kandidaten professioneler en betrouwbaarder vonden.” Er werd niet gekeken naar de mening van de kiezers.

Bovengemiddeld lang
Ook kwam uit de studie naar voren dat presidenten over het algemeen al langer zijn dan de gemiddelde man. Stulp: “We keken naar data van de gemiddelde Amerikaanse, blanke man door de jaren heen. Er zijn slechts een handjevol presidenten die onder dat gemiddelde zaten.” Gemiddeld waren presidenten zo’n 5 centimeter langer dan hun landgenoten.

Hypotheses
Stulp heeft diverse hypotheses over waarom langere kandidaten vaker president worden. “Eén daarvan is dat langere mannen vaak uit een beter sociaal milieu komen. Ze worden vaak beter gevoed, hebben een gezonder leven. Over het algemeen staat een hogere sociale status ook vaak voor een langere persoon. Zelfs binnen relatief kleine groepen werkt dat zo.”

Over de uitkomst van de verkiezingen van aanstaande november durft Stulp geen eenduidig antwoord te geven. “Volgens dit onderzoek heeft Romney momenteel wel een voordeel, maar presidenten die worden herkozen zijn over het algemeen ook langer. En Obama is nog steeds langer dan de gemiddelde Amerikaan.”

Bronmateriaal

"Tall claims? Sense and nonsense about the importance of height of US presidents" - Science Direct
"Interview Gert Stulp"
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Voice Of America (cc via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd