Moet de BP-oliekap weer open?

De maanden durende thriller in de Golf van Mexico heeft de aftiteling nog niet bereikt. Ingenieurs denken dat er een nieuw lek is ontstaan nabij het oorspronkelijke lek. Als er niets aan wordt gedaan, dan is de kans groot dat de olieramp onbeheersbaar wordt.

In eerste instantie leek de oliekap te werken. De kap dekte het lek volledig en er kwam geen olie meer vrij. Maar niet voor lang, want nu hebben ingenieurs een mogelijk methaanlek en een kwel gevonden.

“Als kwellen worden gevonden, moet de overheid in minder dan vier uur ingelicht worden”, schrijft admiraal Thad Allen aan Bob Dudley van BP. “Als de koolwaterstofkwel inderdaad wordt bevestigd, dwing ik u om mij een procedure te sturen voor het zo snel mogelijk openen van de oliekap. En dat zonder het lek te beschadigen.”

BP heeft geen zin om de oliekap van het lek te halen. De afgelopen maanden werkte het Britse bedrijf aan de sluiting van het olielek. “Niemand wil meer olie in de Golf van Mexico zien”, zegt Doug Suttles van BP. “Op dit moment zijn we niet van plan om de oliekap te openen.”

De BP-olieramp is de ergste olieramp in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Het lek in de Golf van Mexico is nog niet de ergste olieramp ooit. De ergste olieramp in de geschiedenis van de mensheid vond plaats ten tijde van de Golfoorlog in 1991. Iraakse troepen pompten zes tot acht miljoen vaten olie in de Perzische Golf en staken dit aan, om zo het Amerikaanse leger tegen te houden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd