Moeilijkere sudoku’s op komst

Sudoku-puzzels kunnen in de toekomst wel eens veel moeilijker worden dan de exemplaren die u nu elke morgen in de ochtendkrant maakt. Dat voorspellen wiskundigen. Dr. Paul Newton en Stephen DeSalvo analyseerden de matrices en kwamen met interessante ideeën. Wat dacht u bijvoorbeeld van multidimensionale sudoku’s?

De huidige sudoku-puzzel bestaat uit een matrix van negen bij negen vakjes. Hierin moeten de cijfers één tot en met negen worden ingevuld. De wiskundigen Newton en DeSalvo analyseerden 10.000 matrices en komen met interessante conclusies. Er zouden in totaal 10 tot de 21e macht verschillende sudoku-matrices zijn. Als er weinig nummers al van tevoren staan ingevuld, zijn er meer oplossingen mogelijk. Als er al veel cijfers staan ingevuld, is het aantal oplossingen beperkt. Als er zeventien cijfers in de sudoku staan dan is er zelfs maar één oplossing.

Uit de analyse bleek ook dat de sudoku-matrix meer random is dan series cijfers die random verzameld worden. “Dat is verrassend,” meent Newton. “Men zou verwachten dat naarmate er meer beperkingen in een matrix zijn deze ook minder random is. Maar in een random tot stand gekomen matrix kun je eindigen met een matrix die geheel met één nummer gevuld is en dat is iets wat in een sudoku – in verband met de regels – nooit zou kunnen.”

Volgens Newton zouden de resultaten uit de analyse heel goed gebruikt kunnen worden om moeilijkere sudoku-puzzels te maken. Bijvoorbeeld door het aantal oplossingen van de puzzel terug te dringen. Ook de ontwikkeling van een 3D-versie behoort tot de mogelijkheden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd