Moeilijke beslissingen neemt u het best onbewust

Wanneer u voor een ingewikkelde beslissing staat, kunt u uzelf het beste laten leiden door uw onbewuste. Dat concludeert onderzoeker Maarten Bos. Het onbewuste presteert – zelfs wanneer er weinig energie voorhanden is – namelijk het beste. Het is daarbij wel belangrijk dat mensen zich een doel stellen, want anders gaat het onbewuste niet aan het werk.

Bos legde zijn proefpersonen een aantal moeilijke keuzes over huizen, bijbaantjes en auto’s voor. Sommige proefpersonen vertelde hij dat de te maken keuze een extreem moeilijke was met veel verschillende gevolgen en factoren. Hoe meer het probleem werd opgeklopt, des te slechter de conclusies waren die de proefpersonen trokken. Tenzij ze de beslissing onbewust namen: het onbewuste presteert namelijk veel beter onder druk.

Puzzeltje
Om het onbewuste een kans te geven, leidde Bos zijn proefpersonen wanneer ze over de beslissing nadachten af. Bijvoorbeeld door ze een puzzeltje te geven. Hierdoor kreeg het onbewuste de mogelijkheid om aan de slag te gaan.

WIST U DAT…

…twijfels over een beslissing kunnen worden weggenomen door uw handen te wassen?

Nachtje over slapen
Uit het onderzoek volgt dat ergens een nachtje over slapen helemaal geen slecht idee is. Andere wetenschappers namen dat al voor waar aan, omdat slaap ervoor zorgt dat we energieker zijn en dus een betere beslissing kunnen nemen. Maar dat klopt niet helemaal, zo toont Bos aan.

Hij onderwierp een aantal hongerige proefpersonen aan tests. De proefpersonen hadden drie uur niets gegeten en hadden een lage bloedsuikerspiegel. Een deel van de hongerige mensen kreeg frisdrank met veel suiker. Het andere deel niet. Mét de suiker presteerden de proefpersonen aanzienlijk beter. Maar wanneer de proefpersonen gedwongen werden om onbewust na te denken, beïnvloedde de bloedsuikerspiegel de prestaties niet. Het onbewuste werkt dus altijd, ongeacht of er nu veel energie voorhanden is of niet.

Bronmateriaal

Persbericht NWO

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd