Moedervlek vertraagt verouderingsproces

Mensen met veel moedervlekken blijven zowel van binnen als van buiten jonger. Dat concluderen onderzoekers. De cellen van mensen met veel moedervlekken zijn in staat om zich vaker te vernieuwen. Overigens komt al die jeugdigheid wel met een prijs: een grote hoeveelheid moedervlekken wordt geassocieerd met een grotere kans op (huid)kanker.

De onderzoekers richtten zich op het verband tussen de hoeveelheid moedervlekken en de fysieke gesteldheid van mensen. Ze verzamelden daartoe 1200 tweelingen en ontdekten dat het verband er zeker is.

Rimpels
Zo bleken mensen met veel moedervlekken een veel jongere huid te hebben: ze hadden minder rimpels en vlekjes. Ook nam de dichtheid van de botten onder deze groep minder snel af dan bij mensen met weinig moedervlekken: de mensen met meer dan 100 moedervlekken zagen hun risico op broze botten in vergelijking met mensen met 25 moedervlekken of minder halveren.

DNA
De redenen voor dit verband zijn niet helemaal duidelijk. Maar onderzoekers vermoeden dat het iets met DNA te maken heeft. De secties aan het eind van de strengen van DNA bepalen hoe vaak een cel zich kan delen en nieuwe cellen aanmaakt. Hoe langer deze secties (ook wel telomeren genoemd) zijn, des te meer er vernieuwd kan worden. En mensen met veel moedervlekken, hebben langere telomeren.

WIST U DAT…

…een zwangerschap vrouwen ook jonger maakt?

Elixer
Men zou denken dat die wetenschap mogelijkheden biedt: een aanpassing van het DNA kan wel eens de sleutel tot jeugdigheid zijn. Maar onderzoekers twijfelen. “We hebben een DNA-systeem dat door miljoenen jaren van evolutie tot stand is gekomen,” vertelt onderzoeker Veronique Bataille. “Ik denk niet dat het gemakkelijk zal zijn om een zalfje te bedenken dat dat DNA-systeem aanpast.”

De meeste mensen hebben tussen de dertig en veertig moedervlekken, maar er zijn ook mensen die meer dan 600 hebben. De laatstgenoemden lijken goed af, maar er is een keerzijde. Zij lopen namelijk een verhoogde kans op kanker. “Niet alleen huidkanker, maar ook andere vormen zoals borst- of dikkedarmkanker.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd