Moeders stem is als een knuffel

Het geluid van de stem van een moeder heeft hetzelfde effect als een knuffel. Dat blijkt uit onderzoek. Het geluid zorgt ervoor dat het hormoon oxytocine bij de dochter vrijkomt. En dat is bijzonder; vooralsnog werd aangenomen dat daarvoor een aanraking of knuffel nodig was.

Oxytocine zorgt ervoor dat kinderen zich met hun moeder verbonden weten en andersom. Ook gaat het hormoon stress tegen.

Aanraking
Het onderzoek bevestigt de theorie dat vrouwen – in tegenstelling tot mannen – moeilijke situaties eerder met gesprekken, aanrakingen of op basis van de band die ze met de ander hebben, oplossen. Wanneer mannen in een lastige situatie of conflict belanden doen ze dat niet; zij vluchten of vechten.

Ver weg
“Het was duidelijk dat oxytocine – als het gaat om een emotionele band – vrijkomt wanneer er fysiek contact is,” legt onderzoeker Leslie Seltzer uit. “Maar uit deze resultaten is duidelijk geworden dat de stem van een moeder hetzelfde effect heeft als een knuffel.” En dat geldt ook als de moeder zich niet in de buurt bevindt.

Experiment
De onderzoekers verzamelden 61 meisjes tussen de zeven en twaalf jaar oud en lieten ze voor een aantal onbekenden een toespraak houden. Vanaf het moment dat de meisjes voor deze vreemden stonden, werden ze nerveus; hun hartslag ging omhoog en ze werden gestrest. Na de toespraak verdeelden de onderzoekers de meisjes in drie groepen. De ene groep kreeg een knuffel van moeder, de andere groep sprak met moeder via de telefoon en de andere meisjes keken een video. “De kinderen die contact hadden met hun moeders reageerden daar met het oog op hun hormonen hetzelfde op. Ongeacht of ze via de telefoon of in levende lijve met hun moeder spraken.”

Volgens psycholoog Seth Pollak verklaart het onderzoek waarom studentes kort na hun examens naar de telefoon grijpen en naar huis bellen. “Ik dacht altijd: ‘hoe kunnen die overbezorgde ouders dat aanmoedigen?’ Maar nu: misschien is het een snelle manier om zich beter te voelen. (…) Dat een simpel telefoontje dit psychologische effect op oxytocine heeft, is echt opwindend.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd