Moeders stem activeert het babybrein

Baby’s van nog geen 24 uur oud reageren op de stem van hun moeder door het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het leren van talen te activeren. Wanneer een andere vrouw tegen de baby praat, reageert het brein ook, maar wordt alleen het deel van de hersenen dat over stemherkenning gaat actief. Dat blijkt uit een studie van Amerikaanse wetenschappers.

“Dit is een opwindend onderzoek dat voor het eerst aantoont dat de hersenen van een pasgeboren baby sterk reageren op de stem van de moeder,” vertelt onderzoeker Maryse Lassonde. “En het bewijst – wetenschappelijk gezien – dat de stem van moeder speciaal is voor de baby.”

De onderzoekers verzamelden zestien pasgeboren baby’s en zetten elektroden op de hoofdjes terwijl de kinderen sliepen. De moeders werd gevraagd om een korte A-klank te maken. Daarna werd een verpleegster gevraagd om ook een klank te maken. Op de hersenscans is duidelijk te zien dat de baby heel anders op de stem van de moeder reageert.

Het linkerdeel van de hersenen is verantwoordelijk voor het leren van taal. Het rechtse deel voor de herkenning van stemmen. Afbeelding: Oxford University Press

Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat moeders op een speciale manier met hun baby’s praten. Zo spreken ze bijvoorbeeld met een heel hoge stem. De wetenschappers hielden rekening met die resultaten door alleen verpleegsters die zelf ook moeder waren te vragen aan het experiment deel te nemen. Maar ook al spraken deze verpleegsters in het ‘babytaaltje’, ze kregen niet dezelfde reactie als de moeders. Het onderzoek bevestigt dat de moeder een belangrijke initiator is als het om taal gaat.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd