Moeders met jonge of meerdere kinderen zijn een stuk minder sportief (en dat kan maar beter veranderen)

Wanneer je kinderen hebt, ben je vaak al zó druk dat sporten er regelmatig bij in schiet. Toch moedigen wetenschappers ook bezige moeders aan lichamelijk actief te blijven – voor hun eigen bestwil.

We weten het allemaal: sporten is super gezond – en niet alleen om lichamelijk fit te blijven. Door te sporten heb je minder last van stress en verklein je de kans op somberheid, angst en depressie. Ondanks alle voordelen komen moeders van jonge of meerdere kinderen maar bar weinig aan bewegen toe, zo toont een nieuwe studie aan. “We moeten deze moeders helpen weer actief te worden,” concludeert onderzoeker Kathryn Hesketh in gesprek met Scientias.nl.

Studie
Uit eerder onderzoek is al gebleken dat ouders minder lichamelijk actief zijn dan niet-ouders. Maar wat ligt hier precies aan ten grondslag? Is het onwil of onmacht? Om beter inzicht te krijgen in de fysieke gewoonten van moeders, analyseerde Hesketh samen met haar collega’s gegevens van 848 vrouwen. De deelneemsters hadden verschillende aantallen kinderen van verscheidende leeftijden. Vervolgens werden de moeders gevraagd een versnellingsmeter te dragen, waarmee de intensiteit en de duur van hun fysieke activiteit zeven dagen lang werd gevolgd.

Moeders
De analyse brengt opvallende verschillen aan het licht. Zo blijken moeders van uitsluitend jonge kinderen (<5 jaar) een stuk minder lichamelijk actief dan moeders van ten minste één naar schoolgaand kind (een kind van vier jaar of ouder). Moeders met meerdere kinderen trainden bovendien minder met een matige of hoge intensiviteit dan moeders van een enig kind. Volgens Hesketh zijn beide uitkomsten logisch. “Moeders van jonge kinderen zijn meer licht intensief aan het bewegen,” legt ze uit. “Ze rennen even kort achter hun kinderen aan of doen huishoudelijk werk. Daarnaast heeft een moeder van meerdere kinderen veel minder tijd om te sporten, zeker als ze daarnaast ook nog werkt of de activiteiten van haar kinderen belangrijker vindt. De grootste belemmering voor moeders om te sporten is het vinden van tijd voor zichzelf.”

Bekend is dat regelmatig matig intensief bewegen – denk aan fietsen of stevig wandelen – heel goed voor je is. Sterker nog, het verkleint de kans op diabetes, coronaire hartziekten, beroerte, botontkalking, depressie, dikkedarmkanker en borstkanker. Officieel wordt geadviseerd om minimaal 30 minuten per dag matig intensief te bewegen of 75 minuten per week hoog intensief te bewegen.

Ondanks deze begrijpelijke omstandigheden, benadrukken de onderzoekers dat voldoende beweging écht het prioriteren waard is. “Hoog intensief bewegen kan in verband worden gebracht met een goede gezondheid,” zegt Hesketh. “Denk bijvoorbeeld aan een betere cardiovasculaire gezondheid, een verminderde kans op diabetes en gewichtstoename en zelfs een verbeterde mentale gemoedstoestand. Als moeders dus niet in staat zijn intensiever te sporten, kan dat gevolgen hebben voor hun toekomstige gezondheid.”

Hoe?
Een prangende vraag is hóe moeders van jonge of meerdere kinderen meer in beweging gebracht kunnen worden. En is dat eigenlijk wel mogelijk? “Absoluut,” zegt Hesketh desgevraagd. “Alleen moet dat beter afgestemd worden op de persoonlijke omstandigheden. Buggy workouts (waarbij mama’s samen met hun baby’tje in de buggy sporten, red.) worden bijvoorbeeld steeds populairder. Hoewel dit een geweldige manier is om samen met je kindje te trainen, stoppen moeders hier vaak weer mee als het lastiger wordt om oudere kinderen tijdens een dergelijke sessie te amuseren. Het zou daarom zinvol zijn om ook te kijken naar actieve sessies voor mama en peuter, waarin ze samen bewegen. Ook kan het regelen van een oppas of kinderopvang een goede manier zijn om moeders fysiek actief te houden.”

“De grootste belemmering voor moeders om te sporten is het vinden van tijd voor zichzelf”

Naar school
Al met al laten de resultaten uit de studie zien dat moeders van jonge of meerdere kinderen door omstandigheden vaak een stuk minder sportief zijn en daardoor belangrijke gezondheidsvoordelen mislopen. Door dit bespreekbaar te maken, hoopt Hesketh dat de bewustwording hierover vergroot én dat er wat verandert. Voor moeders die echt geen mogelijkheid zien om tijd voor zichzelf vrij te maken, hebben de onderzoekers echter ook hoopvol nieuws. “Wat interessant is, is dat onze analyse tevens laat zien wat er gebeurt als kinderen eenmaal naar schoolgaan,” stelt Hesketh. “In dat geval verandert vaak de dagindeling, waardoor moeders meer kans zien om weer intensiever te bewegen.”

Toch benadrukken de onderzoekers dat lichaamsbeweging ook voor moeders met jonge of meerdere kinderen noodzakelijk is. “We moeten dus manieren zien te vinden om deze moeders te helpen genoeg en voldoende intensief te bewegen,” zegt Hesketh. “Dat is echt belangrijk. En nu we weten welke ouders dit minder snel doen, moeten we hen meer aanmoedigen. Ouders willen natuurlijk het beste voor hun kinderen. Maar ze moeten zich realiseren dat dit ook inhoudt dat ze goed voor zichzelf zorgen. Want één van de beste dingen voor kinderen is het hebben van gelukkige en gezonde ouders!”

Bronmateriaal

"Mothers who have young or multiple children may engage in less intense physical activity" - PLOS (via EurekAlert)

Interview met Kathryn Hesketh

Afbeelding bovenaan dit artikel: ginew van Getty Images (via canva.com)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd