Moedermelk tot wel 96 uur houdbaar

 GEZONDHEID  Moedermelk kan gemakkelijk vier dagen in de koelkast bewaard blijven. Bacteriën zijn daarbij geen bedreiging en ook de voedingswaarde neemt niet af. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van Long Island. Zij analyseerden de melk van 36 moeders.

Baby’s krijgen in ziekenhuizen vaak moedermelk die hoogstens 48 of 72 uur oud is. Volgens de onderzoekers is er tot 76 uur echter niets mis met de melk. Zij beperkten hun onderzoek tot de melk die in ziekenhuizen bewaard wordt, maar de resultaten zouden ook voor thuis gelden. De ontdekking is bijzonder relevant voor werkende moeders die vaak moeite hebben om het voeden met hun baan te combineren.

De onderzoekers raden aan om de melk in een glazen of plastic fles te bewaren. Het plastic mag dan geen Bisphenol A (BPA) bevatten. Een temperatuur van 39 graden Fahrenheit (3,9 graden Celsius) of lager is ideaal. Het bevriezen van moedermelk is niet aan te raden; hierdoor worden de infectiebestrijdende cellen vernietigd, gaat de voedingswaarde deels verloren en verdwijnen de stoffen die belangrijk zijn voor het immuunsysteem, zoals proteïnen en enzymen.

De onderzoekers vroegen moeders wat melk af te staan en bewaarden dat vervolgens bij 39 graden Fahrenheit. De melk werd na 24, 48, 72 en 96 uur getest. Daarbij bleek dat de melk zelfs na 96 uur nog prima was. De Human Milk Banking Association of North America suggereert dat moedermelk wel tot acht dagen (gekoeld) te bewaren is. Maar dat wordt door de meeste ziekenhuizen in twijfel getrokken. Ook dit onderzoek ondersteunt die uitspraak niet.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd