Moeder worden verkleint kans op zelfmoord

Wanneer een vrouw moeder wordt dan verkleint dat de kans op zelfmoord aanzienlijk. Opvallend genoeg wordt die kans naarmate er meer kinderen komen bovendien steeds kleiner. Dat blijkt uit onderzoek. Daarmee is een 113 jaar oude hypothese eindelijk werkelijkheid geworden.

Emile Durkheim merkte in 1897 al op dat het ouderschap mensen beschermt tegen zelfmoord. Zijn hypothese werd echter nooit onderzocht. Tot nu.

Wetenschappers hebben in totaal twintig jaar aan dit onderzoek gewerkt. Ze volgden het leven van 1.292.462 vrouwen in Taiwan en onderzochten of er een verband is tussen hun moederschap en het risico op zelfmoord. En die bleek er inderdaad te zijn.

Opvallend genoeg werd dat risico op zelfmoord naarmate er meer kinderen kwamen steeds kleiner. Zo is de kans dat een moeder met twee kinderen zelfmoord pleegt 39 procent kleiner dan de kans dat een moeder met één kind dat doet. Vrouwen met drie of meer kinderen zagen dat risico zelfs met 60 procent dalen. De onderzoekers concluderen dan ook dat ouderschap een veel grotere invloed op zelfmoord heeft dan gedacht.

In de westerse wereld neemt het aantal mensen dat zelfmoord pleegt zowel onder mannen als vrouwen af. Nog steeds plegen mannen, vaker dan vrouwen zelfmoord; tegenover elke drie mannen, staat één vrouw. In Taiwan is dat heel anders. Hier staat tegenover elke twee mannen die zelfmoord plegen, één vrouw.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd