Ze zijn stuk voor stuk gemaakt van koolstof, afkomstig uit dode organismen.
Diamanten worden onder hoge druk gevormd op een diepte tussen 140 en 190 kilometer in de aardmantel door samenpersing van koolstof. Maar op nog grotere diepte knutselt Moeder Natuur op een nog merkwaardigere wijze diamanten in elkaar. De ingrediënten hebben namelijk een nogal luguber tintje…
Voormalige levende organismen
Onderzoekers hebben in een nieuwe studie ontdekt dat de diepste diamanten van de aarde meestal bestaan uit voormalige, levende organismen. Deze zijn op een diepte van meer dan 400 kilometer onder het oppervlak als het ware gerecycled. Het is een wonderlijke ontdekking. Want het betekent dat Moeder Natuur op grote diepte diamanten knutselt die stuk voor stuk gemaakt zijn van koolstof, afkomstig uit dode organismen.
Recycling
“Terwijl recycling een moderne noodzaak wordt voor onze duurzame samenleving, waren we vooral verrast dat Moeder Natuur al miljarden jaren laat zien hoe we met stijl kunnen recyclen,” aldus onderzoeker Luc Doucet. Volgens de onderzoeker geven de bevindingen een fascinerend inzicht in ’s werelds kostbaarste edelstenen. “Het onderzoek heeft een nieuwe betekenis gegeven aan afval,” gaat Doucet verder. “We ontdekten dat de motor van de aarde organische koolstof in feite in diamanten verandert, vele honderden kilometers onder het oppervlak.”
Gemeenschappelijke oorsprong
Uit de studie blijkt dat zowel diamanten die gevonden zijn in oceanische rotsen, als de zogenaamde superdiepe continentale diamanten, een gemeenschappelijke oorsprong hebben; ze zijn beide gemaakt van gerecyclede organische koolstof diep in de aardmantel. Door middel van mantelpluimen – hete omhoog gerichte stromingen in de mantel – worden de diamanten opwaarts gestuwd. Via vulkaanuitbarstingen komen ze vervolgens op het aardoppervlak terecht, waar ze voor het oprapen liggen.
Dynamische geschiedenis
Volgens de onderzoekers kan de studie veel ophelderen. “Het helpt niet alleen om de koolstofcyclus van de aarde te begrijpen,” zegt onderzoeker Zheng-Xiang Li. “Mogelijk kunnen we ook meer geheimen over de dynamische geschiedenis van de aarde ontrafelen, door de locaties van mantelpluimen door de tijd heen in kaart te brengen. Dat kan bijvoorbeeld door de verspreiding van zowel continentale als oceanische diamanten te bestuderen.”
Waarom de diamanten op extreme diepte gemaakt zijn van koolstof afkomstig uit dode organismen? Dat blijft een mysterie. “Het kan te maken hebben met de fysisch-chemische omgeving aldaar,” oppert Li. Of dat klopt zal toekomstig onderzoek moeten uitwijzen. “Het is niet ongebruikelijk dat een nieuwe wetenschappelijke ontdekking meer vragen oproept die verder onderzocht moeten worden,” besluit Li.