Moeder en kind stemmen hartslag op elkaar af

Moeder en kind stemmen hun hartslag op elkaar af. Maar alleen als ze elkaars moeder en kind zijn. Dat blijkt uit onderzoek.

De onderzoekers lieten veertig moeders en hun kinderen naar elkaar kijken. Terwijl de moeders en kinderen dat deden, werd hun hartslag gemeten. Zodra een moeder bijvoorbeeld een liefdevolle blik op het kind wierp, liepen de hartslagen van moeder en kind vrijwel gelijk.

Lachen
Opvallend genoeg werkte het alleen als moeders op deze manier met hun eigen kind bezig waren. En de hartslagen liepen alleen gelijk als zowel moeder als kind moest lachen of ander sociaal gedrag vertoonden dat als prettig wordt ervaren, zo is in het blad Infant Behavior and Development te lezen.

WIST U DAT?

…een middagdutje goed is voor het hart?

Hoe
Maar hoe doen de harten dit? Wanneer mensen elkaars gezichtsuitdrukkingen nadoen (bijvoorbeeld: samen lachen) dan worden mogelijk bepaalde delen van de hersenen actief en deze delen vertellen het hart wanneer het moet pompen.

Grote vraag is natuurlijk waarom de harten van moeders en kinderen dit doen. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat baby’s die hun hartslag niet op die van moeder afstemmen later als tiener minder meelevend zijn. Dat wijst erop dat het afstemmen van de hartslag een sociale functie heeft.

Bronmateriaal

"ScienceShot: Human Hearts Beat Together" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Axel Bührmann (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd