Door mensen bedachte moderne technologieën leidden 6200 jaar geleden tot grote gezondheidsproblemen. Dat suggereren 6200 jaar oude parasitaire eitjes die onderzoekers in een prehistorisch graf in Syrië hebben teruggevonden.
De onderzoekers ontdekten de 6200 jaar oude eitjes in een graf in Syrië. Het graf bevond zich in een prehistorisch dorpje aan de rivier de Eufraat. De vondst bewijst dat de parasitaire Schistosoma-wormen mensen 1000 jaar eerder dan gedacht al ziek maakten. Eerder troffen onderzoekers in een 5200 jaar oude Egyptische mummie al eitjes van de parasitaire wormen aan. Die eitjes stonden lang te boek als de oudste eitjes die ooit van de Schistosoma-wormen zijn teruggevonden. Maar de eitjes die nu in een Syrisch graf zijn ontdekt, zijn aanzienlijk ouder.
De onderzoekers ontdekten de eitjes op de plek waar vroeger de blaas en darmen van de overledene te vinden waren. De onderzoekers analyseerden de grond in en rondom het graf om uit te kunnen sluiten dat de parasiet het graf nog voor de overledene erin ter ruste werd gelegd door de parasieten werd gekoloniseerd. Dat lukte. De onderzoekers weten dan ook zeker dat de overledene de parasieten bij zich droeg.
De onderzoekers denken wel te weten hoe het individu de parasiet onder de leden kreeg. Ze vermoeden dat het alles te maken had met de irrigatiesystemen die rond 7500 jaar geleden in Mesopotamië werden aangelegd. “De parasiet brengt een deel van zijn leven door in slakken die in warm en zoet water leven,” vertelt onderzoeker Piers Mitchell. Ze verlaten de slak om zich door de huid van mensen die in dat water waden of zwemmen te boren. De irrigatiesystemen hebben er naar alle waarschijnlijkheid voor gezorgd dat schistosomiasis – de infectie die nadat de parasieten het lichaam binnenkomen, ontstaat – duizenden jaren op rij voor grote gezondheidsproblemen zorgde. De ontdekking van de 6200 jaar oude eitjes kan dan ook wel eens één van de oudste bewijzen zijn die getuigen van ziektes die door mensen vervaardigde technologie een boost kregen.