Moderne mens joeg Neanderthaler weg

Nieuw onderzoek wijst erop dat Neanderthalers verdwenen omdat ze simpelweg zeer in de minderheid waren.

Er zijn al heel wat redenen voor het verdwijnen van de Neanderthaler genoemd. Zo zouden ze juist door seks met moderne mensen te hebben, verdwenen zijn. Of ze zouden een kopje kleiner zijn gemaakt door de moderne mensen. Maar een nieuw onderzoek komt met een nieuw vermoeden. De Neanderthalers waren zo sterk in de minderheid dat ze wel moesten verdwijnen.

Aantallen
De wetenschappers bestudeerden de leefgebieden van moderne mensen en Neanderthalers in het zuiden van Frankrijk. Archeologische vondsten, maar ook de grootte van het gebied dat de twee bevolkinsgroepen bewoonden wijzen erop dat de moderne mens uiteindelijk sterk in de meerderheid was. Op een gegeven moment liepen er voor elke Neanderthaler in het gebied tien moderne mensen rond. Het is voor het eerst dat gekeken wordt naar aantallen en de cijfers verrasten ook de onderzoekers. “De arme, laatste Neanderthalers daar werden overwonnen door de mensen die over de heuvels kwamen zetten en met tien keer meer mensen waren,” stelt onderzoeker Paul Mellars.

Weggejaagd
De Neanderthalers konden niet anders dan hun biezen pakken en weggaan. Ondertussen namen de moderne mensen hun leefgebied (inclusief voedsel) in beslag. De Neanderthalers maakten zeker in de kou geen schijn van kans en zouden één voor één het loodje hebben gelegd.

Experts vermoeden dat Mellars wel een punt heeft, maar kunnen zich niet voorstellen dat alleen de cijfers de Neanderthalers de kop kostten. Mogelijk speelde ook een veranderend klimaat de Neanderthalers parten. Ook wijzen ze erop dat in andere gebieden – de onderzoekers richtten zich alleen op Frankrijk – wellicht andere factoren een rol hebben gespeeld.

Bronmateriaal

"Masses of Humans May Have Sent Neanderthals Packing" - Livescience.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Angela Marie (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd