In mei 2006 barstte de grootste moddervulkaan ter wereld uit en er waren dagen dat er 180.000 kubieke meter modder uit kwam zetten. Inmiddels is een gebied ter grootte van zeven vierkante kilometer met modder bedekt. Wetenschappers kunnen nu na een uitgebreid onderzoek eindelijk vaststellen wanneer de Indonesische vulkaan stopt met het uitstoten van modder: in 2037.
De onderzoekers bepaalden de druk in de vulkaan en achterhaalden waar de vulkaan het materiaal vandaan haalt. Onder meer op basis van die gegevens werden modellen ontwikkeld. Die modellen werden getoetst aan de gegevens die de onderzoekers de afgelopen vier jaar hadden verzameld. Zo wisten de wetenschappers hoeveel modder er reeds uit de vulkaan gekomen was. Als het model dat onderschreef, werd het als kloppend gezien. De rest werd verworpen.
26 jaar
Dat resulteerde in 381 scenario’s die stuk voor stuk een eigen voorspelling opleverden. Gemiddeld komen de onderzoekers dan uit op 26 jaar. “Er is tien procent kans dat het langer duurt dan honderd jaar en er is negentig procent kans dat het langer duurt dan tien jaar,” voegt onderzoeker Richard Davies toe. De wetenschappers zijn er in hun voorspelling vanuit gegaan dat de moddervulkaan slechts uit één vaatje tapt. Als er meer bronnen zijn, kan het nog langer gaan duren.
Onderzoek
Hoewel de uitbarsting dus al in 2006 plaatsvond, zijn wetenschappers nu pas in staat om met een voorspelling te komen. Ze hebben de tijd gehad om de moddervulkaan te bestuderen en te kijken hoeveel modder er nu nog uitkomt. Ook is er inmiddels veel meer duidelijkheid over de oorzaak van de uitbarsting.
Enkele dagen voordat de vulkaan uitbarstte, vond in het gebied een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter plaats. Sommigen dachten dat dat de moddervulkaan wakker schudde. Maar er waren ook wetenschappers die dachten dat het te maken had met boringen die in de omgeving plaatsvonden. Steeds meer bewijs toont nu aan dat de laatstgenoemden het bij het juiste eind hebben.