Mobiele applicatie lost ingewikkelde problemen op

Wetenschappers die in het veld berekeningen moeten uitvoeren, kunnen dit in de toekomst met hun mobiele telefoon doen. Op dit moment maken wetenschappers gebruik van supercomputers om complexe calculaties uit te voeren. Ingenieurs van MIT werken aan een mobiele applicatie, waarmee specifieke wetenschappelijke problemen gemakkelijk opgelost kunnen worden. Waar supercomputers uren over doen, daar doet deze mobiele app slechts seconden over.

De mobiele applicatie werkt namelijk met modellen en bouwt oplossingen niet vanaf de grond op. Je moet het als volgt zien: stel, je hebt 125 kilo goud nodig. Een model levert dan een weegschaal, zodat je binnen een paar seconden de juiste hoeveelheid hebt. Maar doordat het model een weegschaal levert, kun je niet de gemiddelde schoenmaat of de omtrek van de aarde meten.

Wanneer wetenschappers het veld ingaan, weten zij al welke berekeningen ze moeten maken. Voor de tijd downloaden ze een model op hun telefoon. Zo hoeven ze in het veld alleen nog maar bepaalde parameters in te vullen.

Het programmaatje wordt geleverd met negen modellen. Toch biedt een mobiele telefoon plaats voor duizenden modellen. De wetenschappers zijn van plan om in een later stadium meer modellen op een server te zetten, die gebruikers kunnen downloaden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd