Misvormde baby’s krijgen excuses

 GEZONDHEID  Engeland heeft gisteren excuses aangeboden aan honderden mensen die vijftig jaar geleden als baby misvormd raakten door een medicijnschandaal. Moeders die net zwanger waren en last hadden van misselijkheid kregen in die tijd thalidomide voorgeschreven. Het medicijn misvormde hun ongeboren kind.

Het Engelse excuus gaat vergezeld met een schadevergoeding van zo’n 20 miljoen pond voor de 466 vijftigers die als baby misvormd raakten. Veel slachtoffers zijn blij met de verontschuldiging, maar sommigen vragen zich af waarom het zolang heeft geduurd. Thalidomide werd in 1961 verboden nadat er bijwerkingen – onvolgroeide ledematen, hersenbeschadiging en andere problemen – boven kwamen drijven.

“De regering wenst haar oprechte berouw en medeleven te uiten jegens zij die schade en lijden hebben ondervonden doordat zwangere vrouwen het medicijn thalidomide hebben genomen,” vertelt minister van gezondheid, Mike O’Brien.

Wereldwijd zijn er zo’n 12.000 mensen wiens lichaam door thalidomide is aangetast. Het eerste misvormde baby’tje kwam in Duitsland ter wereld.

Minister O’Brien gaf aan niet te weten waarom een Engels excuus zolang op zich heeft laten wachten. Vaststaat dat de timing van het excuus perfect is: in juni zijn er verkiezingen en Gordon Browns regering dreigt de grote verliezer te worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd