Nieuwe technologie gaat ruimteafval opruimen

Om de aarde zwerft meer dan 5.500 ton ruimteafval. De kans op botsingen met bemande en onbemande ruimtevaartuigen wordt met de dag groter. Gelukkig is er hoop! Wetenschappers van de universiteit van Surrey hebben een technologie bedacht om de hoeveelheid ruimteafval niet nog verder te vergroten.

De wetenschappers hebben een nanosatelliet ontworpen met een grootte van tien bij tien bij dertig centimeter. De satelliet heeft een gewicht van drie kilo. In de satelliet zit een zeil, dat in de ruimte uitgeklapt kan worden. Eenmaal uitgeklapt heeft het ruimtezeil een oppervlak van vijf bij vijf meter.

De technologie kan in satellieten en raketten gebouwd worden. Wanneer een satelliet of raket niet meer nodig is, klapt het zeil zichzelf uit en ‘vaart’ het terug in de atmosfeer, waar het ruimteafval verbrandt. De CubeSail gebruikt elektrisch geladen deeltjes van de zon om vooruit te komen.

Naar verwachting worden volgend jaar de eerste satellieten gelanceerd met een CubeSail. In 2013 is het mogelijk om huidig ruimteafval te verplaatsen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd