Mishandeld kind, pup en volwassen hond kunnen op meer medelijden rekenen dan mishandelde volwassene

pup

Wat vindt u zieliger? Een mishandelde hond of een mishandeld mens? Nieuw onderzoek toont aan dat we meer medelijden hebben met een mishandelde hond dan met een mishandelde volwassene. En een mishandeld kind vinden we net weer ietsje zieliger dan een mishandelde volwassen hond.

“In tegenstelling tot wat velen denken, doet een lijdend dier ons niet per se meer dan een lijdend mens,” concludeert onderzoeker Jack Levin. “Onze resultaten laten zien dat de situatie complexer is en ook afhangt van de leeftijd en de soort waar slachtoffers tot behoren.”

Het onderzoek
De onderzoekers baseren hun conclusie op een onderzoek onder 240 mannen en vrouwen die tussen de 18 en 25 jaar oud waren. De proefpersonen kregen vier fictieve nieuwsberichten voorgeschoteld. Eentje over de mishandeling van een eenjarig kind, eentje over de mishandeling van een volwassene, eentje over de mishandeling van een puppy en eentje over de mishandeling van een zes jaar oude hond. De verhalen waren identiek, alleen de identiteit van het slachtoffer was anders. Nadat de proefpersonen de verhalen gelezen hadden, moesten ze aangeven in hoeverre ze met de slachtoffers meeleefden.

WIST U DAT…

…honden kennis opslaan om later te gebruiken?

Interactie
De resultaten verrasten ook de wetenschappers. “We waren verrast door de interactie tussen leeftijd en soort. De leeftijd blijkt belangrijker te zijn dan de soort (waartoe het slachtoffer behoort, red.), als het gaat om het opwekken van empathie (…) Het feit dat volwassen slachtoffers van geweld op minder empathie kunnen rekenen dan kinderen, puppy’s en volwassen honden suggereert dat volwassen honden gezien worden als onafhankelijk en kwetsbaar, net als jonge honden en kinderen.” Verrassend genoeg bleken mensen evenveel mee te leven met jonge honden als met jonge kinderen.

Het onderzoek van de wetenschappers beperkte zich tot mensen en honden. Maar hoe zit het met andere diersoorten? Bijvoorbeeld katten? De wetenschappers verwachten dat een onderzoek met katten en mensen hetzelfde resultaat op zou leveren. “Honden en katten zijn huisdieren. Het zijn dieren waar veel mensen menselijke eigenschappen aan toeschrijven.”

Bronmateriaal

"People have more empathy for battered dogs than human adult, but not child, victims" - American Sociological Association (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Nate Grigg (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd