Minister: ‘Pak de krokodillen terug’

De Oegandese minister Aggrey Bagiire heeft de dorpelingen die aan de oevers van het Victoriameer wonen, aangemoedigd om op krokodillen te jagen en ze vervolgens op te eten. Elk jaar eten de dieren tientallen Oegandezen op: afgelopen week stonden zes mensen op het menu. Bagiire meent dat dat nu maar eens over moet zijn.

“Gisteren zag ik de overblijfselen van iemand die door een krokodil was gedood,” vertelt Bagiire. “Het is ongelofelijk. We moeten dit onder de aandacht van de overheid brengen. Mensen moeten toestemming krijgen om op deze krokodillen te jagen en ze te doden.”

Eigen schuld
De oproep van de minister zorgt voor onrust onder dierenbeschermers en ambtenaren die belast zijn met het behoud van de krokodil. Ze hebben gedreigd eenieder die een krokodil doodt, te zullen oppakken. Volgens Sam Mwandha, directeur van de overheidsinstantie die zich bezighoudt met wilde dieren hebben de mensen die door krokodillen worden aangevallen dat aan zichzelf te danken. “De mensen in deze gebieden bewegen en vissen in ondiepe wateren. Ze baden er ook en vandaar dat ze door krokodillen worden opgegeten.” Het lijkt hem dan ook geen goed idee als de dorpelingen krokodillen gaan vangen. “Als je mensen vertelt dat ze op krokodillen moeten gaan jagen dan worden ze aan nog meer gevaar blootgesteld. De dieren zullen hen doden in plaats van andersom.” De organisaties die belast zijn met het behoud van het Oegandese wild roepen de dorpelingen op om in diep water te vissen. Daar komen krokodillen niet voor.

Botsing
Steeds meer mensen vestigen zich in gebieden die oospronkelijk aan de krokodillen toebehoren. Hierdoor is het contact tussen de dieren en de mens toegenomen en dat leidt tot botsingen. Op dit moment lijkt de krokodil aan de winnende hand te zijn. De diersoort wordt steeds talrijker.

Vlees

Het lijkt erop dat de Oegandese minister zich niet door andere instanties uit het veld laat slaan. Traditioneel gezien eten Oegandezen geen krokodillenvlees, maar dat is volgens de minister geen reden om de jacht achterwege te laten. Volgens hem zijn mensenlevens in gevaar.

In buurland Kenia is krokodillenvlees een delicatesse. Het land kent verschillende krokodillenboerderijen waar wel duizenden dieren worden gehouden. Het vlees schijnt heerlijk, maar erg taai te zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd