Mini-robot gaat Japanse astronauten gezelschap houden

Japanse astronauten die volgend jaar naar het internationale ruimtestation vertrekken, hoeven in ieder geval niet bang te zijn voor de eenzaamheid. Een speciaal voor de ruimtemissie ontwikkelde mini-robot gaat met ze mee.

De Japanse ruimtevaartorganisatie vond dat het tijd werd om op zoek te gaan naar een oplossing voor sociale problemen die astronauten aan boord van het ISS kunnen ervaren. Een speciaal projectteam werkte het afgelopen jaar aan een oplossing: een robot die astronauten gezelschap kan houden.

Communicatie
Het resulteerde in een robot van ongeveer 34 centimeter hoog en een kilo zwaar. De robot kan onder meer spraak herkennen en verwerken, zelf spreken en gezichten herkennen. Aangezien de robot vooral een sociale functie heeft, hebben de onderzoekers ervoor gekozen om de robot een vrij menselijk uiterlijk te geven, met een hoofd, twee armen en twee benen. De robot kan niet alleen met astronauten communiceren, maar ook informatie naar de aarde sturen en dus dienst doen als een soort PR-medewerker in de ruimte.

WIST U DAT…

…zich in het ISS al een robot bevindt?

Gesprek in de ruimte
Volgend jaar gaat de robot met een Japanse astronaut de ruimte in. Een mijlpaal: voor het eerst zullen een robot en een mens dan in de ruimte een gesprek voeren.

De robot is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende bedrijven en onderzoeksinstellingen, waaronder de universiteit van Tokyo. Als het aan de ontwikkelaars ligt, is de robot niet het eindstation: de ervaringen die straks op aarde en in de ruimte met de robot worden opgedaan, kunnen weer gebruikt worden om een robot te ontwikkelen die nog beter in staat is om met mensen samen te leven.

Bronmateriaal

"“Kibo” Robot Unveiled" - Kiko-robo.jp
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van Kibo-robo.jp.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd