Energie besparen op aarde dankzij satellieten in de lucht: het kan!

Zou je ook wel wat minder vaak een bezoek aan het tankstation willen brengen? Wellicht kunnen satellieten je helpen!

Dat is de belangrijkste uitkomst van ActInSpace-competitie die onlangs plaatsvond. Meer dan 800 mensen in 24 steden in 12 landen namen aan de competitie deel. Ze vormden teams en bogen zich als team over een probleem op aarde dat wellicht opgelost kan worden met behulp van technologieën en patenten die eigenlijk voor gebruik in de ruimte zijn ontstaan. Zo konden de teams bijvoorbeeld een beroep doen op technologieën en patenten die door organisaties als Airbus, CNES en ESA beschikbaar waren gesteld. Elk team werd gecoacht en geadviseerd door een aantal deskundigen. Het beste team van elk land mocht vervolgens de eer van dat land verdedigen tijdens een internationale finale. Tijdens deze finale mochten de teams hun ideeën voor een internationale en deskundige jury pitchen.

Het winnende team is afkomstig uit Polen. Afbeelding: CNES.
Het winnende team is afkomstig uit Polen. Afbeelding: CNES.
Winst voor Polen
En tijdens die finale ging een Pools team er met de winst vandoor. Het team loste een aards probleem – een hoog brandstofverbruik van auto’s – op met behulp van een patent van de Franse ruimtevaartorganisatie dat draait om het voorspellen en optimaliseren van de energieconsumptie van satellieten. “Gebaseerd op dit patent stellen we een apparaatje voor dat vastzit aan het gaspedaal,” legt Dominik Stozek, één van de teamleden, uit. “Het apparaatje is verbonden met je smartphone die informatie over je auto, het terrein, het weer en de route verzamelt en de beste route vaststelt met het oog op je brandstofconsumptie.” Het apparaat helpt bestuurders bovendien om slimmer gas te geven en te remmen. “Het vibreert als je te sterk accelereert en vertelt je zo dat je het rustiger aan moet doen om brandstof te besparen.”

Satellieten
Satellieten leveren een groot deel van de gegevens die het apparaatje nodig heeft. “Navigatie- en weergegevens, maar ook terreinhoogtegegevens, wat heel belangrijk is voor het berekenen van routes die minder brandstof vereisen. Het is met het oog op de brandstofconsumptie vaak beter om rond een heuvel heen te rijden dan over een heuvel heen te rijden.”

Bedrijfswagens
Het Poolse team denkt dat het apparaatje met name interessant kan zijn voor ondernemers die veel auto’s van de zaak rond hebben rijden. “Mensen met bedrijfswagens rijden vaak te agressief,” stelt Stozek.

Het Poolse team heeft een vlucht gewonnen in een vliegtuig dat ze tijdelijke gewichteloosheid zal laten ervaren. Tevens zullen de meest veelbelovende projecten uit de competitie begeleid worden door ESA’s Business Incubation Centres. Mogelijk leiden de projecten tot het ontstaan van start-ups die het idee uit de competitie omtoveren tot een echt product of echte dienst.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd