Minder stress als je je mail minder vaak opent

mail

Voor wie het voornemen heeft in 2015 een stuk minder gestrest te gaan lopen doen: opgelet! Hier komt een wetenschappelijke tip waar je iets aan hebt: stress wordt aanzienlijk minder als je je mail slechts drie keer per dag checkt.

Die conclusie trekken onderzoekers van de universiteit van British Columbia. Ze verzamelden 124 volwassenen en deelden ze in twee groepen in. De ene groep kreeg te horen dat ze hun mail zo vaak mochten openen als ze wilden. De andere groep mocht maar drie keer per dag in de mail kijken. Een week later draaiden de onderzoekers de boel om: de groep die eerst onbeperkt in de mailbox mocht gluren, mocht dat nu nog maar drie keer per dag. En de groep die eerder maar drie keer per dag in de mailbox mocht gluren, mocht dat nu onbeperkt doen.

Minder stress
Terwijl het onderzoek liep, vulden de proefpersonen elke dag een vragenlijst in. Ze werden onder meer gevraagd naar hun stressniveau. “Onze resultaten laten zien dat mensen zich minder gestrest voelden wanneer ze hun mail minder vaak checkten,” stelt onderzoeker Kostadin Kushlev.

Best lastig
Overigens blijkt uit het onderzoek ook dat het nog niet meevalt om je mail wat minder frequent in te zien. “De meeste deelnemers aan ons onderzoek vonden het best lastig om hun mail slechts enkele keren per dag te openen. Mensen vinden het moeilijk om de verleiding van het openen van hun mailbox te weerstaan en toch vermindert het weerstaan van die verleiding hun stress.”

Kushlev zelf heeft lering getrokken uit zijn onderzoek. “Ik check nu enkele keren per dag mijn mail in plaats van constant te reageren op berichten zodra deze binnenkomen. En ik voel me beter en minder gestrest.” Het volledige onderzoek is te vinden in het blad Computers in Human Behavior.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd