Minder Saharastof in de atmosfeer door klimaatverandering

Door klimaatverandering komt er volgens Amerikaanse wetenschappers minder stof in de atmosfeer terecht. Hierdoor zal de kans op orkanen weleens vergroot kunnen worden.

Wind vervoert stof van de Saharawoestijn over de hele wereld. Het beïnvloedt zelfs het weer op de Caraïben en in Zuid-Amerika! Wetenschappers van de University of California hebben onderzoek gedaan naar Saharastof en ontdekten dat klimaatverandering invloed heeft op de hoeveelheid stof die over de wereld waait.

Saharastof

Wanneer de Saharastof in de atmosfeer terecht is gekomen, kunnen de stofdeeltjes zonlicht terug de ruimte in reflecteren. Hierdoor ontstaan er schaduwen op het aardoppervlak die zorgen voor koelere gebieden. Daarnaast waait Saharastof voornamelijk in westelijke richting, waardoor de Caraïben en het Amazonegebied voorzien worden van voedingsstoffen.

Stof
De onderzoekers stellen in hun studie dat er door klimaatverandering minder stof uit de Sahara over de wereld zal waaien, omdat regionale windsnelheden zullen afnemen. Dit is in lijn met eerdere onderzoeken, die ook concludeerden dat de opwarming van de aarde zorgt voor een afname van windsnelheden in tropische gebieden. “Deze studie is echter de eerste die laat zien dat er een connectie is tussen de opwarming van de aarde en de hoeveelheid stof dat door de atmosfeer wordt gepompt,” zegt hoofdonderzoeker Amato Evan.

Circulatie
De onderzoekers keken naar de circulatie van Saharastof in de afgelopen 150 jaar. Hiervoor gebruikten ze oude meteorologische gegevens, maar ook data van satellieten en zelfs van koraal. Hieruit blijkt dat er tussen 1910 en 1940 en tussen 1970 tot 1990 enorme hoeveelheden stof in de atmosfeer werd geblazen. Maar vanaf 2000 blijkt dat er juist heel weinig stof in de atmosfeer terecht komt.

In de toekomst zal de afnemende wind zorgen voor minder stof in de atmosfeer

In de toekomst zal de afnemende wind volgens de onderzoekers zorgen voor minder stof in de atmosfeer. Dit heeft meerdere consequenties. In landen rondom de Sahara is er een grotere kans op regenval. Ook kan de oceaan sneller opwarmen waardoor er boven de Atlantische Oceaan meer en hevigere orkanen kunnen ontstaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd