Minder kwijlen door botox

Kinderen met ernstige hersenbeschadiging hebben vaak last van veel speeksel. Dat leidt soms tot serieuze problemen zoals uitdroging en huidirritatie. KNO-arts in opleiding Arthur Scheffer komt met een opmerkelijke oplossing: botox. Een botoxinjectie in de speekselklieren is een relatief gemakkelijke en heel effectieve oplossing.

Kinderen die veel kwijlen, worden vaak gemeden. Ze moeten zich vaak verkleden en krijgen soms last van huiduitslag om de mond. Doordat er zoveel speeksel verloren gaat, kunnen er zelfs uitdrogingsverschijnselen optreden. Of de kans op longontsteking neemt toe. Daarom nemen artsen vaak drastische maatregelen door de speekselvloed middels een operatie te verminderen.

Die ingreep is echter heftig. En dat moet anders kunnen, zo meent Scheffer. Hij probeerde het uit. “Ruim honderddertig patiënten tussen de 3 en 27 jaar kregen onder algehele verdoving een botoxinjectie in de speekselklieren in de onderkaak. Na twee maanden zagen we dat bij 61 patiënten de speekselvloed met meer dan de helft was afgenomen. Bij enkele patiënten verdween ook de uitslag om de mond en vier patiënten konden door de ‘kunstmatige drooglegging’ beter spreken. Hoewel het effect van de botoxinjectie gemiddeld 22 weken aanhoudt, heeft een klein deel van de patiënten ook na een jaar nog baat bij de behandeling.”

Het is voor het eerst dat zo’n grootschalige studie naar kwijlen en botox wordt uitgevoerd. De resultaten zijn bemoedigend en geven aanleiding tot nader onderzoek. “De therapie wordt nog interessanter, wanneer we vooraf beter kunnen vaststellen welke patiënten goed gaan reageren. Dat aspect willen we nu verder gaan uitzoeken.”

Bronmateriaal

Persbericht UMC St Radboud

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd