Minder jonge kinderen roken passief mee met ouders

Meeroken door kinderen gebeurt steeds minder. Dit blijkt uit een onderzoek van STIVORO. In 1996 werd in 64 procent van alle huishoudens met jonge kinderen (0 tot 4 jaar) gerookt, tegenwoordig ligt het aantal rond de 19 procent. Vooral de invoering van het rookverbod in de horeca in 2008 werpt z’n vruchten af. Er zijn overigens nog steeds veel mensen die in de rook zitten.

In gezinnen met zware rokers of uit lagere sociaaleconomische groepen wordt nog altijd veel gerookt. Zo stelt bijna 40 procent van de zwaardere rokers hun kinderen bloot aan tabaksrook in huis. Meeroken komt nog voor bij 14 procent van de gezinnen met kinderen van 2 tot 4 jaar, 29 procent van de gezinnen uit lagere sociaaleconomische groepen en 22 procent van de gezinnen met rokers.

WIST U DAT…

…er wereldwijd 600.000 mensen per jaar sterven door meeroken?

Van 1996 tot 2009 is het aantal rokers in gezinnen met jonge kinderen gedaald. Dit is niet opvallend, maar wel interessant om te melden. In 1996 bestond 75 procent van alle huishoudens met jonge kinderen uit minimaal één roker. Vorig jaar bestond nog maar 22 procent van alle huishoudens met jonge kinderen uit minimaal één roker.

De wetenschappers baseren de conclusies op een jaarlijkse steekproef onder 500 tot 800 volwassenen met kinderen van 0 tot 4 jaar in het gezin. De gegevens kunnen gebruikt worden om preventieprogramma’s nog verder te optimaliseren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd