Minder dan zes uur slapen is dodelijk

Wie iedere nacht minder dan zes uur slaapt, kan op jonge leeftijd sterven. Dit beweren Britse en Italiaanse wetenschappers. Daarnaast is het niet goed om te lang te slapen. De wetenschappers zien verbanden tussen onregelmatige slaappatronen en sterfgevallen.

Wie iedere nacht minder dan zes uur slaapt, heeft binnen een periode van 25 jaar twaalf procent meer kans op een voortijdige dood dan degenen die dagelijks zes tot acht uur slapen. Wetenschappers vonden het verband na het bestuderen van zestien verschillende Europese, Amerikaanse en Aziatische studies. In totaal werden de situaties van meer dan 1,3 miljoen mensen en meer dan 100.000 doden beschreven.

Slaaptekort kan leiden tot verschillende ziekten, zoals hartziekten, hoge bloeddruk, obesitas en diabetes.

Wie meer dan negen uur per nacht slaapt, heeft ook meer kans om op jonge leeftijd te sterven. Het is niet zo dat langdurig slapen op zichzelf een probleem is, maar vaak is het een potentiële indicator van onderliggende aandoeningen.

“Consistent zes tot acht uur per nacht slapen is optimaal voor de gezondheid”, vertelt onderzoeker Francesco Cappuccio van de universiteit van Warwick. “Het is belangrijk om de duur van de nachtrust in de gaten te houden.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd