Minder calorieën door eten op tijd te bestellen

Wil je afvallen en gezonde keuzes maken? Wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania en de Carnegie Mellon universiteit beweren dat het goed is om gerechten met veel calorieën ruim van tevoren te bestellen.

Stel, je gaat om 17:00 uur eten, dan is het beter om 16:00 uur alvast de bestelling te plaatsen. Wanneer je om 17:00 uur bestelt, dan bestel je automatisch meer, omdat je meer trek hebt dan een uur eerder. Dit is vergelijkbaar met boodschappen doen rond etenstijd. Je wijkt dan eerder af van je boodschappenlijstje en gooit dan wat lekkere snacks in de winkelwagen.

De onderzoekers voerden twee experimenten uit, waarbij ze keken naar het tijdstip waarop 690 werknemers online lunch bestelden. Dit vergeleken ze met de levertijd. Wanneer er meer dan een uur tussen de bestelling en de levering zit, dan dan telt een gerecht gemiddeld 38 kilocalorieën minder.

“Wanneer je eten bestelt als je al hongerig bent, dan bestel je ook meer”, vertelt hoofdauteur Eric M. Van Epps. “Restaurants kunnen een gezonde levensstijl aanmoedigen door hun klanten vooruit te laten bestellen.”

Het moet niet al te moeilijk zijn om een buffer te bouwen tussen bestellen en leveren. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld een intranetomgeving maken, waar werknemers voor 11:00 uur ‘s ochtends een bestelling kunnen plaatsen. Deze bestelling kan dan na 12:00 uur opgehaald worden in de bedrijfskantine. Dit voorkomt impulsaankopen, zoals een broodje kroket, een patatje of een frikandellenbroodje. Op lange termijn kampen minder werknemers met overgewicht, wat gunstig is voor het bedrijf.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd