Minder branden op religieuze rustdag

  brand

  Tussen 2001 en 2013 woedden wereldwijd meer dan een miljard branden. ‘Slechts’ 104 miljoen woedden op zondag.

  Blijkbaar worden branden wereldwijd sterk beïnvloed door de cyclus van werk- en rustdagen en is er een verband tussen religie en het uitbreken van een brand. Tot die conclusie komt onderzoeker Nick Earl. Hij verzamelde de gegevens van branden die tussen 2001 en 2013 wereldwijd woedden. Het ging om meer dan een miljard branden. En slechts 104 miljoen van die branden woedden op een zondag. Dat is acht procent minder dan het aantal branden op dinsdag.

  “Deze studie laat zien dat er een duidelijk wekelijks patroon is als het om branden wereldwijd gaat,” stelt Earl. “De natuur past zich niet aan die wekelijkse cyclus aan, dus dit benadrukt de invloed die we op de planeet hebben als het gaat om branden.”

  Niet overal in de wereld geldt dat er op zondag minder branden woeden. Dat verband was bijvoorbeeld heel sterk voor Australië en de VS. Maar in gebieden waar veel Moslims wonen – zoals Kazachstan – woedden er op donderdag en vrijdag opvallend weinig branden. “Vrijdag is de dag van samenkomst en gebed voor de moslims, dus dat onderschrijft het idee dat religie van invloed is op het klimaat.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd