‘Minder allergieën in gezin dat met de hand afwast’

vaat

In gezinnen waar de vaatwasser nog geen intrede heeft gedaan en de vaat met de hand wordt weggewerkt, hebben kinderen minder vaak allergieën. Dat blijkt uit onderzoek. Tijd om de afwasborstel weer tevoorschijn te halen?

Zweedse onderzoekers bestudeerden meer dan duizend kinderen in Zweden. Ze keken onder meer of de kinderen leden aan astma of eczeem. Ook werd gekeken naar levensstijlfactoren en ‘huishoudelijke praktijken’ in de gezinnen waar de onderzochte kinderen opgroeiden. Onder die huishoudelijke praktijken valt onder meer de vaat.

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen in gezinnen waarin de vaat met de hand werd weggewerkt doorgaans een kleinere kans hadden om een allergie te ontwikkelen. “In families die met de hand afwassen komen allergieën minder vaak voor dan in families die een vaatwasser hebben,” zo schrijven de onderzoekers in het blad Pediatrics. De onderzoekers denken ook wel te weten hoe dat komt. Waarschijnlijk is afwassen met de hand net ietsje minder hygiënisch dan de afwas in de vaatwasser stoppen. In gezinnen die de vaat met de hand doen, worden kinderen dan ook waarschijnlijk aan meer bacteriën blootgesteld, waardoor hun immuunsysteem wat toleranter is en niet overdreven reageert op in principe vrij onschuldige stoffen (allergenen).

Is het dan tijd om de afwasborstel weer tevoorschijn te halen en na elke maaltijd weer ruzie te maken over wie er aan de beurt is om af te wassen en af te drogen? Zover willen de onderzoekers nog niet gaan. Er is eerst meer onderzoek nodig. Zo zal moeten worden aangetoond dat de vaat met de hand doen inderdaad leidt tot blootstelling aan bacteriën die het immuunsysteem wat toleranter maken. En dan zal nog moeten blijken of met de hand afwassen nu werkelijk zo’n grote invloed heeft op de kans dat een kind een allergie ontwikkelt dat het de moeite waard is om erover na te denken de vaatwasser op non-actief te zetten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd