Een dieet dat cognitieve achteruitgang tegengaat bij volwassenen, het bestaat echt. En nog beter: het werkt ook bij kinderen. Die krijgen er een beter geheugen en een betere concentratie door. Maar wat moeten zij (en wij) eten om de hersenen een boost te geven?
Het eetpatroon, toepasselijk MIND-dieet geheten, is een combinatie van het bekende mediterrane dieet en het zoutarme DASH-dieet, een voedingsadvies bij hoge bloeddruk. Onderzoekers vergeleken dit eetpatroon met de zogenoemde Healthy Eating Index-2015 (HEI), die gebaseerd is op de officiële dieetrichtlijnen voor Amerikanen.
Betere concentratie
Het MIND-dieet is specifiek gericht op het tegengaan van cognitieve achteruitgang, maar werkt het echt beter dan gewoon gezond eten? “We hebben onderzocht wat het effect van de twee diëten is op het vermogen van kinderen om de aandacht bij bepaalde taken te houden. We maten daarbij in hoeverre zij afleidende prikkels naast zich neer konden leggen. Uiteindelijk bleek dat alleen het MIND-dieet een duidelijke positieve link liet zien met de testscores van de kinderen”, zegt onderzoeker Shelby Keye van de University of Illinois. “Hieruit kunnen we concluderen dat het MIND-dieet het in zich heeft om de cognitieve ontwikkeling van kinderen te verbeteren en hun schoolresultaten een boost te geven.”
De resultaten van Keye en haar team worden vandaag gepresenteerd op NUTRITION 2023, een groot wetenschappelijk congres in Boston, waar nog veel meer nieuwe inzichten op het gebied van voeding en gezondheid bekend worden gemaakt.
Hoe ziet het MIND-dieet eruit?
Het MIND-dieet legt – net als het mediterrane en het DASH-dieet – de nadruk op groenten, vers fruit en peulvruchten, zoals bonen, linzen en erwten. Het verschil zit hem erin dat er bij het MIND-dieet nog een aantal extra groenten wordt aanbevolen voor specifiek een betere hersengezondheid, zoals bladgroenten en bessen. De positieve effecten van het MIND-dieet zijn al meermaals aangetoond voor volwassenen, maar bij kinderen is er nog nauwelijks onderzoek naar gedaan.
Om iets over het effect bij kinderen te kunnen zeggen, gebruikte Keye de onderzoeksdata van een eerdere studie van de University of Illinois, waarbij de voedselinname van 85 kinderen van 7 tot 11 jaar oud zeven dagen lang werd bijgehouden. De onderzoekers berekenden de HEI-2015 en de MIND-dieetscores voor elk kind en namen geheugentesten, concentratietesten en cognitieve flexibiliteitstesten bij hen af. Uit de reactietijden en nauwkeurigheid van de antwoorden konden de onderzoekers afleiden of het voedingspatroon bij de schoolgaande kinderen had bijgedragen aan de hersengezondheid en -ontwikkeling. Kinderen met neurologische stoornissen zoals ADHD of autisme zijn niet meegenomen in de studie om de uitkomsten zo zuiver mogelijk te houden.
Betere schoolprestaties
De conclusies waren opmerkelijk: de kinderen die zich het beste aan het MIND-dieet hadden gehouden, presteerden duidelijk beter op alle cognitieve tests. Ondertussen was er geen enkele link te vinden tussen de HEI-2015-scores en de nauwkeurigheid en reactiesnelheid van de scholieren. Dat is bijzonder, omdat beide diëten gezond zijn. Het zouden dan echt de specifieke aanbevolen groenten moeten zijn, die het verschil maken.
Overigens is er nog geen sprake van een causaal verband tussen het MIND-dieet en verbeterde cognitieve functies bij schoolgaande kinderen, wel is er een bewezen correlatie tussen de twee. Er is meer onderzoek nodig om een causaal verband aan te kunnen tonen.
Verschillende leeftijden
De volgende stap voor Keye en haar collega’s is om de relatie tussen het MIND-dieet en de aandachtsspanne van jongere kinderen te onderzoeken. De onderzoekers willen graag focussen op kleuters, peuters en baby’s om te bepalen of er ook verschillen zijn in de effecten van het speciale MIND-dieet op de cognitieve ontwikkeling bij kleine versus grotere kinderen.
Het MIND-dieet is zoals gezegd een combinatie van het Mediterrane dieet dat vooral bestaat uit groenten, fruit, noten, peulvruchten en volkoren producten, en het DASH-dieet, dat onder meer door zoutarm eten erop gericht is om de bloeddruk te verlagen. Het MIND-dieet werkt met tien aanraders en vijf afraders.
De aanraders:
- Groene bladgroente: zes keer per week
- Overige groenten: dagelijks
- Olijfolie: dagelijks
- Noten: vijf keer per week 25 gram
- Bessen: twee keer per week
- Peulvruchten: drie keer per week
- Volkorenproducten: drie keer per dag
- Vis: een keer per week
- Kip: twee keer per week
- Rode wijn of druivensap: een glas per dag (maar liever helemaal niet)
En dan de afraders:
- Rood vlees: maximaal drie keer per week
- Boter: minder dan een eetlepel per dag
- Kaas: maximaal een keer per dag
- Overige kazen: minder dan twee keer per week
- Koek, snoep en ander bewerkt voedsel: maximaal vijf keer per week