Min van Toetanchamon was mogelijk ook zijn zus

De vrouw die Toetanchamon borstvoeding gaf, was mogelijk de oudste zus (of halfzus) van de beroemde farao: Merit Aten.

Dat liet de egyptoloog en Egyptische minister van Oudheden Mamdouh Eldamaty gisteren weten. Eldamaty deed de uitspraken tijdens een bezoek aan de tombe van de min van Toetanchamon. Deze tombe werd jaren geleden al ontdekt, maar is de afgelopen tijd grondig onder handen genomen: binnenkort wordt de tombe voor het grote publiek geopend.

Min
De tombe van de min van Toetanchamon werd tijdens de Late periode (712 tot 332 voor Christus) en tijdens de tijd van de Grieken en Romeinen voor andere doeleinden gebruikt. Daarbij werden de oorspronkelijke teksten en afbeeldingen op de muren van de tombe afgedekt. Archeologen hebben de tombe nu weer in ere hersteld en deden daarbij enkele opvallende ontdekkingen.

Een kijkje in de tombe van de min van Toetanchamon. Afbeelding: Egyptische Ministerie van Oudheden.
Een kijkje in de tombe van de min van Toetanchamon. Afbeelding: Egyptische Ministerie van Oudheden.

Ontdekkingen
Tijdens de werkzaamheden hebben onderzoekers onder meer een scherf gevonden. Op die scherf stond één van de titels van de min vermeld. En die titel wijst erop dat ze naast min een nog veel hogere positie bekleedde. Bovendien zijn op de tombe afbeeldingen van de min gevonden. En die laten zien dat de min uiterlijk sterk op Toetanchamon leek. Op basis van deze ontdekkingen, vermoeden onderzoekers dat de min van Toetanchamon ook aan hem verwant was. Mogelijk gaat het om zijn oudste zus: Merit Aten.

Achnaton
In de tombe van Achnaton – de vader van Toetanchamon – zijn eerder afbeeldingen van de begrafenis van Meketaten aangetroffen. Meketaten was de tweede dochter van Achnaton en Nefertiti. Die beelden laten ook Merit Aten, de oudste dochter van Achnaton en Nefertiti zien. Zij draagt een baby bij zich en voedt deze. De baby zou op basis van wat onderzoekers nu hebben ontdekt, wel eens Toetanchamon kunnen zijn.

In de tombe van Toetanchamon?
Tot op heden is het lichaam van Merit-Aten nog niet ontdekt. Het is niet ondenkbaar, zo stellen de onderzoekers, dat we het binnenkort aantreffen in de tombe van Toetanchamon. Deze tombe wordt momenteel uitgebreid onderzocht, omdat recent onderzoek suggereert dat deze tombe minimaal één geheime kamer herbergt.

Toetanchamon leefde in de veertiende eeuw voor Christus. Hij werd op zijn negende farao van Egypte en overleed toen hij ongeveer negentien jaar oud was. Zijn volledig intacte graf werd in 1922 ontdekt. Hoewel het graf talloze voorwerpen en prachtige muurschilderingen bezat, bleef het leven van Toetanchamon toch een beetje een raadsel. Zo is nog altijd onduidelijk wie nu zijn moeder was. Onderzoek wijst uit dat Achnaton zijn vader was, maar de identiteit van zijn moeder is onbekend. Ook over de doodsoorzaak van de farao wordt al jaren gespeculeerd.

Bronmateriaal

"Tomb of Tut Ankh Amun' s Wet Nurse to be opened soon" - Egyptische Ministerie van Oudheden

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd