‘Miljoenen meisjes minder door nucleaire straling’

Onderzoek wijst erop dat de laatste decennia door toedoen van nucleaire straling wereldwijd miljoenen minder meisjes zijn geboren.

Nucleaire straling zorgt ervoor dat er meer jongens dan meisjes ter wereld komen. Dat zagen we al gebeuren in Tsjernobyl. Maar nieuw onderzoek wijst erop dat experimenten met nucleaire bommen er wereldwijd voor gezorgd hebben dat er minder meisjes geboren werden.

Onderzoek
De onderzoekers analyseerden de bevolking van 39 Europese landen en de VS tussen 1975 en 2007. Normaal gesproken worden er voor elke 105 jongens 100 meisjes geboren. “Het is niet bekend wat de biologische oorzaak voor deze verhouding is,” legt onderzoeker Hagen Scherb uit. “Het is een natuurlijke constante.”

WIST U DAT…

…onduidelijk is hoe het komt dat er door nucleaire straling meer jongens geboren worden? Mogelijk spelen beschadigingen aan het X-chromosoom een rol.

Meer meisjes
Maar die constante wordt aangetast in de periode tussen 1964 en 1975. En diverse oost-Europese landen hebben er ook in de jaren na 1986 last van. Er worden in deze perioden relatief gezien veel minder meisjes geboren.

Atoombommen
De onderzoekers denken de resultaten te kunnen verklaren. In de jaren ’60 en ’70 werd er volop geëxperimenteerd met atoombommen. Hierbij werden radioactieve atomen heel hoog in de atmosfeer gebracht waar luchtstromen ze over de hele aarde verspreidden. Deze tests waren heel normaal tot 1963. Toen werd bepaald dat zulke onderzoeken voortaan onder de grond moesten plaatsvinden. De andere piek – die van na 1986 – zou veroorzaakt worden door Tsjernobyl. Het effect van deze ramp was meer lokaal. Zo had deze ramp geen gevolgen voor de Amerikanen. “Hoe dichter het land zich bij Tsjernobyl bevond, hoe sterker het effect.”

WIST U DAT…

Grote gevolgen
Hoewel de resultaten zeker opvallend zijn, zijn de verschillen niet zo heel groot. In beide gevallen werden er minder dan één procent te weinig meisjes geboren. Maar dat kleine procent heeft grote gevolgen, zo benadrukken de onderzoekers. Want de gevolgen van de tests met atoombommen en de rampen met nucleaire fabrieken bleven jarenlang voelbaar. Dat komt doordat de schadelijke deeltjes lang blijven hangen. Wereldwijd zou dit al geresulteerd hebben in miljoenen minder meisjes, zo schatten de onderzoekers.

Het onderzoek komt op het moment dat Japan aan het worstelen is met een nucleaire ramp. Het is aannemelijk dat deze ramp lokaal voor meer jongens gaat zorgen. Maar dat effect kan gemakkelijk een groter gebied treffen, zo waarschuwen experts. Zo is het mogelijk dat de straling in het water of de lucht terechtkomt en zich zo verder verspreidt.

Bovenstaande foto is gemaakt door Erwin Schoonderwaldt (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd