Zo’n 2,2 miljoen jonge Chinezen sterven elk jaar door gezondheidsproblemen die nauw samen hangen met luchtvervuiling in huis. Dat blijkt uit onderzoek. In een gemiddeld Chinees’ huishouden is de lucht vijf tot tien keer zo vies als buiten. En dat is opmerkelijk; de Chinese buitenlucht geldt al als sterk vervuild.
Door de vervuilde lucht in huis ontstaan ademhalingsproblemen en andere aandoeningen die uiteindelijk meer dan twee miljoen jonge levens eisen. Zo’n één miljoen van alle sterfgevallen door vieze lucht in huis betreft kinderen onder de vijf jaar oud, zo is in het onderzoek van de Chinese overheid te lezen.
In veel huizen hangen gevaarlijke gifstoffen zoals formaldehyde, benzeen, ammoniak en radon. Formaldehyde vormt de grootste bedreiging. De stof bevindt zich in bouwmaterialen en nieuwe meubels en komt na enkele jaren langzaam vrij. Door een langdurige blootstelling aan formaldehyde kunnen verschillende gezondheidsproblemen ontstaan: ademhalingsproblemen, kanker en mentale achteruitgang. Met name jonge kinderen, ongeboren kinderen en ouderen lopen een groot risico.
China heeft de afgelopen drie decennia een succesvolle economie ontwikkeld. Maar dat heeft een prijs; de lucht en het milieu is er sterk vervuild. Vele steden worstelen met smog en honderden miljoenen Chinezen hebben geen toegang tot schoon drinkwater.