Miljoen dode sardines aangespoeld in California

In de King Harbor Marina in Redondo, Californië zijn in korte tijd een miljoen dode sardines aangespoeld. Op sommige plaatsen liggen de visjes zo’n 46 centimeter hoog opgestapeld. Men vermoedt dat een tekort aan zuurstof de boosdoener is.

“We zijn er zeker van dat dit een natuurlijke, maar ongebruikelijke gebeurtenis is,” vertelt expert Andrew Hughan. Experts vermoeden dat de visjes op zoek waren naar een schuilplaats doordat het water steeds wilder werd. Ze trokken naar het land en kwamen in grote aantallen in ondiepe wateren terecht.

Verdwaald
Ze belandden in de haven en moeten daar zijn verdwaald. “Ze raken heel snel in de war,” weet Hughan. Al snel was al het zuurstof in het water opgebruikt en legden de visjes massaal het loodje. Naar schatting zijn zo’n miljoen visjes in de haven gestorven.

Haven
Hun lichaampjes liggen hoog opgestapeld en veroorzaken een hoop overlast. In sommige delen van de haven kunnen boten niet eens weg, omdat de visjes in de weg liggen. Bovendien beginnen de vissen te rotten en dat brengt nare geuren met zich mee. De autoriteiten zijn voornemens de vissen te verwerken tot bevruchtingsmateriaal voor planten.

Het is niet voor het eerst dat dieren massaal het loodje leggen. Eerder dit jaar ontstond ook al onrust toen in Arkansas drieduizend vogels naar beneden kwamen zetten en in Chesapeake Bay twee miljoen dode vissen kwamen bovendrijven. In de meeste gevallen is er echter een heel logische verklaring voor de massale diersterfte.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd