Miljardair wil de maan privatiseren

Miljardair Naveen Jain wil de maan zo snel mogelijk privatiseren, onderzoeken en er belangrijke grondstoffen gaan delven.

Er is al ongelofelijk veel onderzoek gedaan naar de maan. Maar het betreft allemaal wetenschappelijk onderzoek. Eigenlijk is er nog nooit vanuit een zakelijk perspectief naar de maan gekeken. Naveen Jain wil daar iets aan veranderen, zo legde hij onlangs tijdens een bijeenkomst in New York uit. Zijn bedrijf – MoonEx – wil zo snel mogelijk naar de maan, de mogelijkheden in kaart brengen en aan de slag. Een voortvarend plan: in 2013 wil hij al starten met het delven van grondstoffen.

Geld
En Jain wordt serieus genomen. Onder meer door NASA. Zijn bedrijf heeft een contract gekregen in het kader van de Innovative Lunar Demonstration Data. Het levert hem tien miljoen dollar op. Jain hoopt ook de Google Lunar X Prize te winnen en zo nog eens dertig miljoen dollar op te strijken. Hoewel we ons over de portemonnee van de schatrijke Jain geen zorgen hoeven te maken, zijn dat leuke extra’s die zijn ambitieuze plannen een stukje dichterbij brengen.

WIST U DAT?

…wetenschappers al werken aan een kerncentrale voor op de maan?

Maanlander
Een maanlander heeft Jain al. Deze is eerder dit jaar zelfs al uitgebreid getest. De maanlander moet meeliften op private ruimtevaartuigen. Veel geld hoeft het niet te kosten: voor iets minder dan honderd miljoen euro moet het mogelijk zijn om naar de maan terug te gaan en het onderzoek te starten.

Verdienen
En dat verdient zich allemaal weer wel terug. Want de maan heeft enorm veel belangrijke grondstoffen. Onder meer drie keer zoveel titanium en platinum als onze aarde en een flinke voorraad helium 3. Dat laatste wordt door velen gezien als een belangrijke energiebron voor de toekomst. “We willen het energieprobleem op aarde oplossen door de maan als een achtste continent te gebruiken,” stelt Jain.

Voordat de maan geëxploiteerd mag worden, moet echter iets belangrijks gebeuren. De maan moet geprivatiseerd worden. Kan dat? Technisch gezien is niemand eigenaar van de maan. Een verdrag – Outer Space Treaty – stelt dat alle hemellichamen Common Heritage of Humankind zijn. Het is dus van ons allemaal. Kan er dan ooit mijnbouw plaatsvinden op de maan? Jawel, want er zitten nogal wat mazen in de Outer Space Treaty. De kwestie omtrent de maan kunt u het beste vergelijken met de kwestie omtrent de oceanen op aarde. Ze zijn van niemand, maar iedereen mag er vissen.

Bronmateriaal

"Meet the man who wants to mine the moon" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Frode Steen (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd