Miljardair gaat raketmotor Apollo 11 opvissen

Miljardair Jeff Bezos heeft de raketmotoren inmiddels op de bodem van de oceaan gevonden en wil ze nu boven water gaan halen.

De raketmotoren maken deel uit van één van de hoogtepunten van de menselijke geschiedenis. Deze motoren zorgden er namelijk voor dat Neil Armstrong en Buzz Aldrin in 1969 hun historische maanwandeling konden maken.

Boven de lancering van Apollo 11. Onder de raketmotoren. Foto's: NASA.
Gevonden!
De raketmotoren waren slechts enkele minuten actief en vielen daarna terug op aarde. Ze landden – geheel zoals gepland – in de Atlantische Oceaan. “Ongeveer een jaar geleden begon ik me af te vragen of het met het juiste team van deskundigen mogelijk was om de motoren die deze missie naar de maan startten te vinden en boven water te halen,” zo schrijft Bezos, oprichter van Amazon.com, op zijn blog. En die gedachte is nu werkelijkheid geworden. “Ik ben blij te kunnen vertellen dat het team – door gebruik te maken van de beste sonarapparatuur – de Apollo 11-motoren op zo’n 4267 meter diep heeft gevonden en we maken nu plannen om één of meerdere motoren van de oceaanbodem te halen.”

Staat
Het is niet duidelijk hoe de motoren er na meer dan 40 jaar op de bodem van de oceaan te hebben gelegen aan toe zijn. Ze zijn tenslotte ook al met enorme snelheid uit de lucht komen vallen en hebben een flinke klap gemaakt. Bezos is optimistisch. Hij wijst erop dat de motoren natuurlijk niet van het minste materiaal zijn gemaakt. Hopelijk komen we er snel genoeg achter hoe het met de motoren staat.

Inspiratie
Bezos heeft veel tijd en geld in de missie gestoken. En daar heeft hij zo zijn eigen redenen voor. Op zijn blog schrijft hij dat de Apollo 11-missie hem en miljoenen anderen geïnspireerd heeft. En door de motoren op te vissen, hoopt hij nog vele anderen te inspireren.

Als Bezos de motoren boven water haalt dan is het aan NASA wat er mee moet gebeuren. Want ondanks dat de ruimtevaartorganisatie de motoren meer dan veertig jaar geleden dumpte, blijven deze eigendom van NASA. Hoogstwaarschijnlijk belanden de motoren dan ook in het museum.

Bronmateriaal

"F-1 Engine Recovery" - Bezosexpeditions.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd