Mijlpaaltje: Curiosity heeft eerste kilometer op Mars gemaakt

  curiosity11

  Hij heeft er bijna een jaar voor nodig gehad, maar nu is het dan eindelijk zover: Curiosity heeft zijn eerste kilometer op Mars afgelegd. En nu maar hopen dat er nog vele kilometers mogen volgen!

  Curiosity is onderweg naar Mount Sharp: een reis die naar schatting enkele maanden in beslag gaat nemen. Op 17 juli legde het Marswagentje weer 38 meter af. En daarmee kwam de kilometerteller op 1.029 kilometer te staan. “Toen ik zag dat het ritje goed was gegaan en de eerste kilometer erop zat, was ik heel tevreden en trots,” vertelt Frank Hartman, namens NASA. “Hopelijk is dit de eerste van vele kilometers.”

  WIST U DAT…

  …NASA al hard nadenkt over een opvolger voor Curiosity? Het nieuwe Marswagentje moet in 2020 gelanceerd worden.

  Onderzoek
  Het is bijna een jaar geleden dat Curiosity op Mars landde. Dat wil overigens niet zeggen dat het Marswagentje met een snelheid van 1 kilometer per jaar over het Marsoppervlak beweegt. Curiosity legde direct na de landing 500 meter af en belandde toen in een gebied dat bekendstaat als Glenelg. Daar heeft het Marswagentje veel onderzoek gedaan in een gebied kleiner dan een voetbalveld. Tijdens dat onderzoek werden ook wel enkele meters gemaakt, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben.

  Trektocht
  Op 5 juli 2013 gooide Curiosity het roer om en vertrok naar Mount Sharp. Een flinke reis van zo’n acht kilometer. Het duurt waarschijnlijk zo’n negen tot twaalf maanden voor het Marswagentje bij de berg arriveert.

  Maar het is het als we NASA moeten geloven, allemaal waard. Wetenschappers hopen dat Curiosity aan de voet van de berg meer informatie vindt over hoe het landschap op Mars door de miljoenen jaren heen veranderd is.

  Bronmateriaal

  "Curiosity Mars Rover Passes Kilometer of Driving" - NASA.gov
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd