Migranten brachten landbouw naar Europa

De veeteelt enterde Europa niet doordat Europeanen er anderen hadden over horen praten, maar doordat ze het met eigen ogen zagen; migranten uit het nabije oosten (Turkije en Irak) brachten hun gedomesticeerde vee mee naar Europa en mengden zich met de oorspronkelijke bewoners. Dat blijkt uit een analayse van 8000 jaar oude graven in Duitsland.

De onderzoekers vergeleken het DNA van de begraven boeren met dat van moderne volkeren en ontdekten dat een aantal van de boeren oorspronkelijk uit Irak en Turkije kwam. Dat bewijst dat de Europeanen de veeteelt voor hun ogen zagen plaatsvinden.

En dat is dan weer in strijd met de aanname die wetenschappers er al jaren op nahouden. Onderzoekers dachten namelijk altijd dat Europese jagers en verzamelaars in contact kwamen met boeren uit het Nabije Oosten en dat ze de ideeën vervolgens zelf mee naar Europa brachten.

Uit de analyse van de graven blijkt dat de migranten zich letterlijk mengden met de Europeanen. De oorspronkelijke bevolking ging door de komst van de migranten dan ook zeker niet ten onder: de volkeren werden één en profiteerden van elkaars kennis.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd