Migraine versnelt de cognitieve achteruitgang niet

Migraine is heel naar en pijnlijk, maar tast de cognitieve functies van het brein niet aan en versnelt de cognitieve achteruitgang en vergroot de kans op dementie dus niet. Dat goede nieuws is het resultaat van een nieuw, grootschalig onderzoek.

De onderzoekers bestudeerden de gegevens van bijna 40.000 vrouwen. 6349 van deze vrouwen hielden een soort dagboekje bij over hun migraine. Ook ondergingen ze om de twee jaar experimenten waarin hun cognitieve functie werd getest. De vrouwen werden in vier groepen ingedeeld: vrouwen die nog nooit last hadden gehad van migraine, vrouwen die last hadden van migraine met aura, vrouwen die last hadden van migraine zonder aura en vrouwen die in het verleden migraine hadden gehad, maar daar nu geen last meer van hadden.

WIST U DAT…

…terroristische aanslagen zien, chronische pijn kan versterken?

De resultaten zijn duidelijk, zo schrijven de onderzoekers in het blad British Medical Journal. “In vergelijking met vrouwen die nog nooit migraine hebben gehad, heeft de cognitieve achteruitgang van de vrouwen die wel migraine met of zonder aura hadden ervaren, geen significant andere snelheid,” vertelt onderzoeker Pamela Rist. “Dat is een belangrijke conclusie voor zowel artsen als patiënten. Patiënten met migraine en hun behandelende artsen zouden gerustgesteld moeten zijn dat migraine op lange termijn geen consequenties heeft voor de cognitieve functie.”

Uit eerder onderzoek is wel gebleken dat mensen met migraine een iets grotere kans op een beroerte hebben. Ook is eerder al wel eens geprobeerd om vast te stellen of migraine de kans op bijvoorbeeld dementie vergroot. “Maar eerdere studies omtrent migraine en cognitieve achteruitgang waren klein en niet in staat om een verband tussen die twee te vinden. Onze studie was groot genoeg om de conclusie te trekken dat migraine, hoewel pijnlijk, geen verband houdt met cognitieve achteruitgang.”

Bronmateriaal

"Good News: Migraines Hurt Your Head But Not Your Brain" - Brighamandwomens.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door SashaW (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd