Een mierenkoningin: een eenzame vrouw aan de top? Nee. Nieuwe beelden laten zien dat koninginnen soms heel nauw samenwerken.
De mierenkoningin is de enige mier in de kolonie die nageslacht op de wereld kan zetten. Wetenschappers beschouwen de koningin dan ook altijd als een wat eenzaam figuur aan de top.
Samenwerking
Maar beelden van de BBC laten voor het eerst een heel andere kant van de mierenkoningin zien. Bij sommige soorten blijken koninginnen nauw samen te werken.
WIST U DAT…
Arizona
De beelden werden gemaakt in de woestijn van Arizona en laten zien hoe een nieuwe kolonie van de mierensoort Myrmecocystus mimicus tot stand komt. Tot grote verbazing van de filmmakers en wetenschappers sloegen de mierenkoninginnen de handen ineen en werkten ze nauw samen om zo’n nieuwe kolonie te vormen. “Het niveau van de communicatie tussen hen was indrukwekkend en fascinerend,” stelt cameraman John Brown. En ook professor Bert Holldobler is onder de indruk. “Deze koninginnen waren geen familie. Ze kwamen uit verschillende koloniën, maar werkten desalniettemin samen tijdens de vorming van de kolonie.”
Competitie
Waarom werken de koninginnen samen? Holldobler kan er wel een reden voor bedenken. “Jonge koloniën gaan de competitie met elkaar aan en overvallen elkaar: ze stelen het voedsel van andere koloniën. Hoe groter de kolonie is, hoe beter de overvallen gaan.” De mierenkoninginnen slaan de handen dus ineen om tijdelijk samen de sterkste te zijn.
De wetenschappers en filmmakers keken ook wat er daarna in het nest gebeurde. Een maand nadat de kolonie gevormd is, wordt de eerste koningin van de troon gestoten. Grotere nesten houden dan vaak nog meerdere koninginnen over. Soms tellen koloniën wel zes koninginnen. Of zij allemaal even belangrijk zijn en evenveel bijdragen aan het nageslacht: dat is onduidelijk.