Mieren houden huizenmarkt nauwlettend in de gaten

mier

Zo af en toe verhuizen mieren. Maar ze doen dat niet overhaast of zonder na te denken. Ze houden de huizenmarkt en dan met name de waarde van hun eigen huis nauwlettend in de gaten. Pas als er iets op de markt komt dat beter is dan hun oude stekkie, overwegen ze hun biezen te pakken.

Onderzoekers van de universiteit van Bristol bestudeerden de stengelslankmier (Temnothorax albipennis). Voor deze mieren is het nest heel belangrijk: het is een plek waar ze zich veilig weten en waar de koningin in alle rust haar jongen op de wereld kan zetten.

WIST U DAT…

Uit experimenten van de onderzoekers blijkt dat de mieren de nesten in hun omgeving goed in de gaten houden en precies weten wanneer een nest leeg komt te staan. De mate waarin de mieren de huizenmarkt in het oog houden, bleek verder samen te hangen met de kwaliteit van hun nest. Wanneer hun nest van slechte kwaliteit was, gingen ze actiever op zoek naar iets beters dan wanneer hun nest in prima staat was.

De mieren maken daarmee een heel rationele keuze als het gaat om verhuizen, zo stellen de onderzoekers in het blad Biology Letters. “Ze passen hun zoektocht naar informatie aan hun behoeften aan,” stelt onderzoeker Carolina Doran. Tegelijkertijd wijst ze erop dat de mieren de huizenmarkt objectief en op grondige wijze bestuderen alvorens een keuze te maken. “Daar kunnen wij nog iets van leren.”

Bronmateriaal

"How ants investigate the housing market when searching for their ideal home" - Bristol.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door University of Arizona.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd