Mieren beslissen samen om infobesitas te voorkomen

Misschien heeft u er ook wel last van: infobesitas, oftewel een overload aan informatie. Als dat het geval is, kunt u misschien nog wel iets leren van mieren. Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat zij een effectieve manier hebben om infobesitas tegen te gaan.

Onderzoekers van de Arizona State University bestudeerden mieren van de soort Temnothorax rugatulus. “Mensen denken vaak dat mieren stom zijn en dat ze niet in staat zijn om opties met elkaar te vergelijken,” vertelt onderzoeker Taka Sasaki. “Maar individuele mieren zijn zeker in staat om opties met elkaar te vergelijken en daarom kunnen ze ook een cognitieve overload doormaken.”

Vergelijken
Uit eerder onderzoek is gebleken dat een groep mieren twee nesten met elkaar kan vergelijken, zelfs als geen enkele mier in de groep beide nesten bezocht heeft. Sasaki en zijn collega’s bedachten dat mieren wellicht elk een stukje informatie over een nest verzamelden en dat vervolgens met hun soortgenoten deelden, zodat ze op basis van al die stukjes informatie een oordeel konden vellen. Op die manier zouden de mieren ook voorkomen dat ze aan teveel informatie werden blootgesteld.

WIST U DAT…

Experiment
Om te achterhalen of hun hypothese klopte, zetten de onderzoekers een experiment op. Ze lieten een groep mieren en individuele mieren kiezen tussen twee of acht nesten. In beide gevallen was de helft van de nesten ongeschikt. Uit het onderzoek blijkt dat individuele mieren veel slechtere keuzes maakten wanneer ze tussen acht in plaats van twee nesten moesten kiezen. Voor een groep mieren maakte het niet uit hoeveel keuzes er waren: zij bleven altijd even goede keuzes maken. Dat wijst erop dat de individuele mier te maken had met een overload aan informatie en door de bomen het bos niet meer zag, terwijl de groep daar geen hinder van had. Door lastige beslissingen samen te nemen, voorkomen mieren dat ze infobesitas krijgen en verkeerde beslissingen maken, zo concluderen de onderzoekers in het blad Current Biology.

“In een groep leven komt met een prijs, dus mieren moeten er ook voordeel uithalen,” vertelt onderzoeker Stephen Pratt. “Door de last van het maken van beslissingen te delen, voorkomen koloniën de fouten die een eenling maakt wanneer deze teveel informatie tot zich neemt. Wat zo geweldig is aan deze mieren is dat we precies kunnen zien hoe ze dat doen: door zich ervan te verzekeren dat geen enkele mier meer informatie hoeft te verwerken dan deze in staat is om te doen.”

Bronmateriaal

"New research shows ants share decision-making to lessen 'information overload'" - ASU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Takao Sasaki & James S. Waters.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd