Middellandse Zee sterk bedreigd

De Middellandse Zee is de sterkst bedreigde zee ter wereld. Dat blijkt uit onderzoek. Overbevissing en vervuiling hebben hun tol al geëist en nu komt ook de klimaatverandering nog eens om de hoek kijken. Kunnen de 17.000 diersoorten in de zee dat wel aan?

Uit het onderzoek blijkt dat in de Middellandse Zee bovendien drie keer zoveel invasieve diersoorten voorkomen als in andere zeeën. Deze soorten verdringen de oorspronkelijke bewoners en tasten zo het ecosysteem aan.

Naar schatting leven in de Middellandse Zee zo’n 17.000 soorten. Dat varieert van miscroscopische diertjes tot grote tonijnen en zeeschildpadden. Deze diersoorten krijgen jaarlijks gezelschap van zo’n 200 miljoen toeristen. Tel daar de vervuiling door de industrie en landbouw bij op en een serieus probleem is geboren. Door de vervuiling sterven veel dieren en krijgen giftige algen de kans om zich snel te verspreiden. En ook dat gaat weer ten koste van het ecosysteem.

De wetenschappers baseren hun conclusies op het werk van honderden wetenschappers en presenteerden deze in het blad PLoS ONE.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd