Middeleeuwse zilveren schaal ontdekt in Oegstgeest

schaal

Archeologen hebben in Oegstgeest een zeldzame zilveren schaal ontdekt. De schaal stamt uit de zevende eeuw en is versierd met planten- en dierenafbeeldingen in bladgoud en ingelegd met halfedelstenen.

De schaal is ongeveer elf centimeter hoog en heeft een diameter van 21 centimeter. Waarschijnlijk deed de schaal in de zevende eeuw dienst als drinkschaal of wasbekken.

Geschiedenis
De schaal heeft een rijke, internationale geschiedenis. Zo bestaat deze uit verschillende onderdelen die stuk voor stuk uit verschillende tijdperken en gebieden stammen. Het oudste deel – de schaal zelf – stamt uit de Laat-Romeinse tijd. De afbeeldingen suggereren dat de schaal in het oostelijke Middelandse Zeegebied of het Nabije Oosten tot stand kwam. De overige decoraties op de schaal stammen uit de eerste helft van de zevende eeuw en wijzen op Duitse invloeden. De ophangbevestiging van de schaal vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in Engeland of Scandinavië.

Een kijkje in de schaal. Afbeelding: Universiteit Leiden.
Een kijkje in de schaal. Afbeelding: Universiteit Leiden.

Elite
Volgens de archeologen wijst de vondst erop dat in het zevende eeuwse Oegstgeest elite met een groot internationaal netwerk woonde. Aangezien de schaal terug werd gevonden op een plek waar ooit een groot dorp lag, vermoeden de onderzoekers dat elitaire personen in de zevende eeuw mogelijk in ‘gewone’ boerderijen leefden.

De schaal is in ieder geval uniek. Niet alleen voor Nederland. Maar voor heel West-Europa. Soortgelijke schalen zijn meestal van brons gemaakt. Bovendien zijn ze nooit versierd met het uitbundige goudbeslag dat op deze schaal te vinden is.

Bronmateriaal

"Unieke zilveren schaal uit vroege Middeleeuwen gevonden" - Leidenuniv.nl
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de Universiteit Leiden.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd