Middeleeuwse kerk ontdekt onder Engelse parkeerplaats

Wetenschappers hebben onder een parkeerplaats in Leicester de resten van een oude kerk gevonden. Grote kans dat ze hier dan ook gaan vinden waar ze eigenlijk naar op zoek zijn: de resten van koning Richard III.

Eind augustus kondigden archeologen de zoektocht naar het graf van koning Richard III aan. Alles wees erop dat de veelbesproken koning (die in 1485 stierf) in een kerk begraven lag. Maar waar was die kerk gebleven? Radarbeelden en eerdere archeologische vonden in de buurt van een parkeerplaats wezen erop dat de kerk zich onder de geparkeerde auto’s bevond.

Goed nieuws
En nu komen de archeologen dus met goed nieuws: de kerk is na eeuwenlang kwijt te zijn geweest, weer gevonden. De onderzoekers vonden de resten van een oude kloostergang terug. Waarschijnlijk bevindt deze zich rond de kerk: monniken liepen ooit in gedachten of biddend door deze overdekte kloostergangen. Ook hebben onderzoekers mogelijk één van de muren van de kerk teruggevonden.

In de kloostergang werden ook tegels uit de Middeleeuwen teruggevonden.

Geen twijfel
“De ontdekkingen die we tot op heden hebben gedaan, laten er geen twijfels over bestaan dat we ons op de plaats van het franciscaner klooster bevinden en dat betekent dat we een belangrijke eerste hindernis in dit onderzoek hebben genomen,” vertelt onderzoeker Richard Buckley. “De volgende stap is het zoeken van meer informatie over deze kerk in de hoop dat we de plaats van het koor en altaar kunnen bepalen. Het vinden van het koor is heel belangrijk, aangezien dit de plaats is waar Richard III begraven zou zijn.”

Of de veelbesproken koning daar alsnog begraven ligt, zal moeten blijken. Maar zelfs als de koning er niet meer ligt, is het onderzoek niet voor niets geweest. “Het onderzoek heeft heel veel opgeleverd en levert een significante bijdrage aan het verhaal van het Middeleeuwse Leicester.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd